Hoeveel vitamines bevat gedroogd fruit eigenlijk?

Wie viele Vitamine haben Trockenfrüchte überhaupt (noch)?

Wij bij buah weten heel goed dat gedroogd fruit een geweldig alternatief is voor snoep. Maar weet jij dat ook?

Gedroogd fruit heeft ontzettend positieve effecten op je spijsvertering en is eigenlijk niet zo’n ongezonde caloriebom als veel mensen denken. Gedroogd fruit bevat ook veel vitamines die gezond zijn voor jou en je lichaam.


Gedroogd fruit en hun toegevoegde waarde

Na de zachte droogprocessen ( invriezen , lucht- en vacuümdrogen ) bevat gedroogd fruit nog steeds veel gezonde voedingsstoffen. Hierdoor zijn ze een gezond tussendoortje voor tussendoor of de perfecte aanvulling op je ochtendmuesli.


Vezels, mineralen & Co.

Gedroogd fruit bevat veel mineralen zoals kalium en fosfor. Maar ook veel secundaire plantaardige stoffen en waardevolle vezels. Deze laatste zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het vullen van je lichaam. Bovendien zit gedroogd fruit boordevol antioxidanten.

Het enige waar je op moet letten is het hoge suikergehalte, dat tijdens het drogen zo zwaar wordt samengedrukt. Hij is de reden waarom de vruchten worden beschouwd als potentiële caloriebommen.

In ons artikel “ Kun je afvallen met gedroogd fruit? “, we gaan de ingrediënten in gedroogd fruit eens nader bekijken.


Water en vitamines in gedroogd fruit

Tijdens het droogproces verliezen de verse vruchten vooral water. Het vochtverlies is de basis voor de lange houdbaarheid van gedroogd fruit. Dit proces maakt de kleine lekkernijen zo knapperig en intens van smaak.

Bovendien zorgt het hoge waterverlies ervoor dat niet alleen de fructose, maar ook de overige voedingsstoffen zoals de vele gezonde vitamines sterk geconcentreerd zijn. In tegenstelling tot wat je zou denken, overleven sommige vitamines het droogproces.


De productie van gedroogd fruit

Welk droogproces wordt gekozen, heeft een sterke invloed op de gezondheidswaarde van de gedroogde vruchten. Hoe zachter het proces, hoe waardevoller mineralen, voedingsstoffen en vezels de vruchten bevatten.


Drogen door toepassing van warmte

Het zogenaamde luchtdrogen is het type proces waarbij de meeste voedingsstoffen uit de gedroogde vruchten worden verwijderd. Hierbij wordt met behulp van hete lucht het vocht uit het verse fruit verwijderd.

Deze hitte vernietigt veel van de gezonde ingrediënten in de vrucht. Daarnaast worden vaak andere additieven zoals zwaveldioxide of oliën aan dit proces toegevoegd. Ook de toevoeging van suiker is hier niet ongewoon.

Daarmee wordt het gezonde fruit feitelijk een ongezonde caloriebom die nauwelijks verschilt van conventionele zoetigheden. Ook door middel van luchtdroging kun je gezond gedroogd fruit produceren, zoals onze biologische kokosnootchips . Ze worden volledig zonder toevoegingen voorzichtig aan de lucht gedroogd.


Drogen door vacuüm

Tijdens het vacuümdrogen worden de vers geoogste vruchten blootgesteld aan een onderdruk die het kookpunt van het water dat ze bevatten verlaagt. Dit betekent dat het water bij zeer lage temperaturen verdampt.

De gedroogde vruchten worden voorzichtig gedroogd en verliezen daardoor minder gezonde voedingsstoffen en mineralen. Bovendien blijven kleur en vorm vrijwel volledig inbegrepen. Op deze manier worden onze BIO appelchips voorzichtig gedroogd.


Drogen door schokvriezen

De rest van onze buah-vruchten wordt uitsluitend gevriesdroogd , wat het meest zachte droogproces is. Na de oogst worden de vruchten direct ingevroren, waardoor het afbraakproces van de voedingsstoffen wordt gestopt.

Vervolgens wordt het vocht verwijderd met behulp van een vacuüm. Dit betekent dat de celstructuren en daarmee alle aroma's, mineralen en belangrijke vitamines intact blijven.

Bovendien worden er bij deze manier van drogen geen zwavel of oliën gebruikt. Daarom bevatten gevriesdroogde buah-gedroogde vruchten in principe geen toevoegingen.


Drogen door magnetronvacuüm

Tijdens het vacuümdrogen in de magnetron wordt het water in het fruit opgelost met behulp van hoogenergetische microgolven. Zowel de structuur als de kleur van de vrucht blijven behouden.

Volgens onderzoeken van wetenschappers van de universiteiten van Dresden en Jena blijven ook de gezonde ingrediënten behouden. Het bleek dat 50 gram gedroogde aardbeien evenveel vitamines bevatten als 600 gram bevroren aardbeien.


Bevatten gedroogd fruit nog vitamines?

Zoals je kunt zien aan de verschillende droogprocessen, kan het vitaminegehalte in gedroogd fruit sterk variëren. Als u waarde hecht aan een hoog vitaminegehalte, moet u bij het kopen van uw gedroogde vruchten letten op de productiemethode.

Als u liever gevriesdroogd fruit gebruikt, kunt u ervoor zorgen dat uw gezonde tussendoortje net zo rijk is aan vitamines als vers fruit. Vooral gevriesdroogd fruit bevat nog vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en C.


Bevatten gevriesdroogd fruit meer vitamines dan ander gedroogd fruit?

Gedroogd fruit is bijzonder rijk aan vitamines. Maar alleen omdat het drogen alle voedingsstoffen comprimeert. Door het hoge suikergehalte is gedroogd fruit niet alleen een kleine caloriebom, maar ook een vitaminebom.

In perspectief geplaatst heeft gedroogd fruit echter geen hoger vitaminegehalte dan vers fruit. De volgende tabel geeft je een overzicht hoe het vitamine C-gehalte varieert tussen 100 gram vers en gedroogd fruit:

Vitamine C-gehalte per 100 g vers fruit

Vitamine C-gehalte per 100 g gedroogd fruit


Appel


12 mg


38 mg

abrikoos

9 mg

1 mg

banaan

11 mg

28 mg

datum

0,4 mg

pruim

9,5 mg

0,6 mg

Druif/rozijn

4 mg

2,3 mg


Welke gedroogde vruchten bevatten de meeste vitamines?

Vooral gedroogde appels en bananen hebben in vergelijking met andere soorten gedroogd fruit een zeer hoog gehalte aan vitamine C. Maar ook grapefruits en sinaasappels hebben na het drogen een hoog vitamine C-gehalte.

Zo bevat 100 gram van onze biologische appelchips 38 milligram vitamine C. Dit maakt ze tot een van de gezondste gedroogde vruchten.

Als je nu bedenkt dat onze appels vacuümgedroogd zijn, is er nog wel wat ruimte voor verbetering in het vitaminegehalte van gevriesdroogd fruit zoals onze vijgen of zure kersen .

Als je wilt weten welke andere positieve eigenschappen vitamine C heeft naast het behouden van een gezonde immuunfunctie, bekijk dan ons artikel: Kun je afvallen met gedroogd fruit?


Wees voorzichtig met gezwavelde gedroogde vruchten

Wij willen u graag een kleine tip geven over gezwavelde gedroogde vruchten: Een van de belangrijkste nadelen van verzwaveling is de vernietiging van de waardevolle B-vitamines (vooral B1 en foliumzuur).

De nadelen van het zwavelen van gedroogd fruit en de zwaveldioxide die het bevat, kun je lezen in een van onze nieuwste artikelen.


Hoeveel vitamines heeft gedroogd fruit - onze conclusie

Ondanks alle mythen en verhalen zit gedroogd fruit nog steeds boordevol waardevolle voedingsstoffen. Ze zijn het perfecte tussendoortje – voor jou en je hele gezin.

Het is echter beter om altijd met mate van de gezonde traktatie te genieten en op het suikergehalte te letten. Een uitgebalanceerd dieet met gedroogd en vers fruit is hierbij de sleutel.

Geniet anders van onze pure buah-vruchten of onze fruitmengsels ! Een handvol van de kleine, knapperige vitaminebommen kan jou en je lichaam ondersteunen in het dagelijks leven.

Volgende lezen

Ab wann dürfen Babys Trockenfrüchte essen?
Trockenfrüchte, ungeschwefelt oder geschwefelt ­– Was ist besser?