Luchtdrogen

Sinds wij mensen lang geleden nieuwe landen gingen ontdekken en vestigen, worden we geconfronteerd met een uiterst belangrijke vraag: hoe zorgen we ervoor dat de vele vruchten die we vandaag hebben verzameld niet allemaal bederven?

Waarschijnlijk was het onze collega Chance die hielp en een van onze voorouders vergat op een dag een paar bessen in de zon. Om dagen of zelfs weken later te ontdekken dat ze, hoewel ze er nu iets anders uitzagen, nog steeds even lekker waren als voorheen. Luchtdrogen werd uitgevonden. Tegenwoordig werkt het als volgt:

Conserveer voedsel door luchtdroging.

Eigenlijk is de naam ‘luchtdrogen’ een beetje misleidend. Want als we aan lucht denken, denken we vaak aan wind. Een concept speelt in dit proces echter slechts een ondergeschikte rol. Warmte, bijvoorbeeld van de zon, is veel belangrijker. Daarom wordt luchtdrogen ook wel zonnedrogen genoemd.

Het principe erachter is heel eenvoudig: Voedsel bederft omdat het water bevat – want waar water is, is leven. Bacteriën bijvoorbeeld, die zich gelukkig vermenigvuldigen en door hun stofwisselingsprocessen voedselbederf veroorzaken.

Maar wat gebeurt er als water en warmte elkaar ontmoeten? Dat klopt, het verdampt. En hoe sneller het wordt, hoe warmer het wordt. Wanneer je je haar föhnt, droog je het aan de lucht. Voedsel kan tot 80 procent van zijn water verliezen en gaat daardoor lang mee.

Tegenwoordig worden er hoofdzakelijk twee verschillende methoden voor het aan de lucht drogen van voedsel gebruikt, die beide deel uitmaken van het ‘droogproces’:

#1 Drogen in de zon

Het drogen in de zon werkt eigenlijk zoals u zich waarschijnlijk voorstelt: voedsel wordt meerdere dagen in de zon in de frisse lucht uitgespreid. Je hoeft ze alleen zo nu en dan om te draaien, zodat ze gelijkmatig drogen. De natuur doet de rest.

Je kunt dit zelf thuis proberen. Zet in de zomer gewoon een appel op de vensterbank. Gelieve vooraf grondig te wassen en te drogen. Als je hem nu regelmatig omdraait, heb je na een paar dagen een lang houdbare gedroogde appel.

#2 Industrieel luchtdrogen

Bij industrieel drogen komt de warmte niet van de zon, maar wordt kunstmatig gegenereerd in apparaten met namen als banddrogers of traydrogers. Dit heeft uiteraard als voordeel dat je ongeacht het weer kunt drogen. Het kan soms iets warmer worden dan in de zon. Het mag echter nooit te warm zijn! Wij besteden hier bijzondere aandacht aan.

Omdat hoge temperaturen niet alleen de smaak van een vrucht vernietigen, maar ook de micronutriënten. De eerste vitamines beginnen af ​​te breken bij temperaturen zo laag als 40° Celsius. Daarom geven wij er de voorkeur aan om onze luchtgedroogde vruchten langer in de droger te laten staan ​​en het water slechts heel langzaam te verwijderen. Als we ze bij 70° Celsius door de machine zouden laten lopen, zou het proces uiteraard veel sneller voltooid zijn. Maar ons gestelde doel is om u altijd fruit van over de hele wereld aan te bieden dat zo lekker en voedzaam mogelijk is. Daarom zeggen wij: weinig warmte.

Wat we ook nooit in het fruit krijgen zijn additieven. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze bij luchtdroging niet eens nodig. Want als fruit goed genoeg wordt gedroogd, kunnen zwavel of andere conserveermiddelen volledig worden vermeden. Het kost gewoon voldoende tijd.

Vertel me eens, boe, wat is gedroogd fruit precies?

Je bent waarschijnlijk al een kraampje op de markt tegengekomen waar gedroogd fruit werd aangeboden en je vraagt ​​je nu af welk proces ze gebruikten om het te drogen.

We zullen je vertellen: het was aan de lucht aan het drogen. Want ‘drogen’ is simpelweg een andere uitdrukking voor luchtdrogen. Een gedroogde pruim werd aan de lucht gedroogd, een gedroogde appel werd aan de lucht gedroogd en een gedroogde druif (ook wel rozijn genoemd) was? Dat klopt, aan de lucht gedroogd.

Bovendien: Hoewel je op sommige plaatsen gedroogde worst kunt kopen en salami ook aan de lucht wordt gedroogd, noemen experts het proces bij vleesproducten: rijping.

Daarom is luchtdrogen (eigenlijk) goed.

Bij voorzichtig gebruik is luchtdrogen een uitstekende methode voor het conserveren van voedsel. Door het lagere watergehalte blijven de aroma’s behouden of worden zelfs intenser. Vitaminen en andere micronutriënten worden nauwelijks vernietigd, maar blijven diep in de vrucht behouden.

Het operatieve woord hier is echter hoe dan ook ‘zachtaardig’. Als je je gedroogde fruit in de oven op 120° zet, is het snel klaar, maar uiteindelijk krijg je alleen maar een neutraal, vitaminearm iets dat maar in de verte op fruit lijkt.

Goed luchtdrogen is daarom tijdrovend en complex. Als je voorzichtig te werk wilt gaan, is het niet geschikt voor alle fruitsoorten, omdat sommige fruitsoorten hun water maar zo langzaam afgeven dat de bacteriën de race tegen het uitdrogen winnen.

Niettemin nemen we voor sommige van onze lekkernijen onze toevlucht tot dit proces. De vruchten in onze kauwsnoepjes zijn bijvoorbeeld allemaal aan de lucht gedroogd, vooral vanwege hun consistentie. Want als we het fruit hier zouden vriesdrogen, zouden we geen kauwsnoepjes krijgen, maar zoiets als een knapperig balletje.

Door de langzame luchtdroging kunnen we het perfecte moment vinden waarop de vruchten lang houdbaar zijn, maar toch zacht genoeg zijn om een ​​stevige massa te vormen waarin de intense smaak van mango, passievrucht, ananas, enz. met al zijn voedingsstoffen aanwezig is.

Het laatste wat u moet weten over luchtdrogen.

Nu ben je ook heel bekend met het luchtdrogen: een eeuwenoud proces dat nu grotendeels machinaal wordt uitgevoerd en waarbij vooral veel tijd belangrijk is om al het goede in het fruit te behouden.

Natuurlijk zijn onze luchtgedroogde snacks ook bijzonder lang houdbaar als je ze thuis droog bewaart, beschermd tegen licht en lucht. Zo blijven ze maandenlang vers.

Deze droogprocessen bestaan ​​nog steeds:

Verser dan vers

buah - jouw gezonde fruitgenot

✔ Volledige rijpheid

✔ Intense smaak

✔ Vitaminen + mineralen

✔ Echte lichtgewichten

✔ Lange duurzaamheid