Vacuümdrogen

De naam doet het al vermoeden: vacuümdrogen wordt gebruikt om producten vacuüm te drogen. Met dit proces maken we van heerlijk fruit nog lekkerdere fruitchips die boordevol smaak en voedingsstoffen zitten. Maar achter het principe van het vacuümdrogen schuilt ook een mooi verhaal dat wij u zeker niet willen onthouden.

De procedure werd in de jaren dertig geperfectioneerd door de kinderarts Dr. Marie Elise Kayser. Destijds bestonden er al vacuümapparaten, maar die waren niets meer dan speelgoed voor wetenschappers. dr. Kayser zag daarentegen meer in deze apparaten; namelijk een manier om moedermelk te bewaren.

Ze begon te experimenteren en was succesvol. Met behulp van het vacuüm haalde ze het water uit de moedermelk en produceerde zo het eerste melkpoeder. In 1936 publiceerde ze haar studies en maakte ze toegankelijk voor de hele wereld. Hoeveel baby's dr. Het aantal keren dat Kayser zijn leven tot nu toe heeft gered, is niet te tellen.

Hieronder laten we u zien hoe vacuümdrogen vandaag de dag werkt.

Wat is vacuümdrogen van voedsel?

Een van de belangrijkste natuurwetten van ons universum zorgt ervoor dat vacuümdrogen überhaupt werkt: de eigenschappen van een stof veranderen onder verschillende omgevingsomstandigheden, zoals omgevingstemperatuur of -druk.

Op de bodem van de oceanen, waar een extreem hoge druk heerst, bevinden zich bijvoorbeeld thermale bronnen die water uitstoten dat heter is dan 300°. Bij deze temperaturen zou het uiteraard onmiddellijk aan het oppervlak verdampen.

In vacuüm, dat wil zeggen bij zeer lage druk, daalt het kookpunt van water. Het verdampt bij lage temperaturen en hitte, die vitamines en smaken zou vernietigen, wordt volledig vermeden. Als je bijvoorbeeld een appel in een vacuümkamer stopt, verliest deze zijn vloeistof en wordt hij bijna automatisch een gedroogde appel .

U moet echter nauwgezet letten op de temperatuur en druk in de vacuümkamer. Een verkeerd ingestelde waarde en het appelwater kan gaan koken. Vacuümdrogen is absoluut precisiewerk.

Vacuümdrogen versus vriesdrogen.

Wacht even! Is dat niet hetzelfde als bij vriesdrogen?

Bijna, want oplettende lezers zullen gemerkt hebben dat de stap van het schokvriezen bij vacuümdrogen niet nodig is. In feite werd de diepvrieskist pas 20 jaar na de vacuümkamer uitgevonden. Gek, toch?

Dit feit heeft een voordeel: het conserveren van voedsel kost aanzienlijk minder energie. Want wat zijn de grootste energieslurpers in jouw huis? Waarschijnlijk de koelkast en vriezer – tenzij je natuurlijk een sauna in de kelder hebt.

Niet invriezen heeft geen effect op de smaak of voedingswaarde – maar energie besparen is uiteraard een goede zaak voor Moeder Natuur.

Vacuüm werkt niet altijd.

Vacuümdrogen is echter niet voor elk type droog materiaal geschikt. Om een ​​product te motiveren zijn water bij lage temperaturen in een vacuüm af te geven, moet het een bijzonder groot oppervlak hebben. Hoe groter het oppervlak, hoe gemakkelijker water uit de cellen kan ontsnappen.

In de praktijk wordt vacuümdrogen dan ook vooral gebruikt voor het drogen van poederachtige stoffen zoals plastic korrels of medicijnen. Het is ook best goed voor hout, want hier maakt het niet uit of het wat warmer wordt - niemand bijt in een plank en klaagt dat het niet zo lekker smaakt als vers in het bos.

Als het om voedsel gaat, wordt vacuümdrogen vooral toegepast bij granen en peulvruchten, omdat een handvol rogge bijna een heel grof poeder is.

Waar we onze toevlucht nemen tot vacuümdrogen.

Erwten of mais vind je hier (nog) niet. Desalniettemin hebben we voor u en onze planeet geen middel onbeproefd gelaten en hebben we vacuümdrogen voor veel verschillende soorten fruit geprobeerd.

En zie, bij sommige soorten fruit werkt het eigenlijk zoals jij en wij het willen: uit de vacuümkamer komen heerlijk knapperige fruitchips, rijk aan vitamines en mineralen en toch smakend alsof ze net geplukt zijn.

Voor onze gedroogde biologische appels werkt het vacuümdrogen bijvoorbeeld uitstekend. We snijden ze in hele dikke plakjes, dwars over de appel, zodat hun oppervlak groot genoeg is om samen te werken met onze vacuümkamer.

Wat ook het principe van vacuümdrogen kenmerkt.

Uiteraard werkt vacuümdrogen – net als onze andere droogprocessen, vriesdrogen en luchtdrogen – zo voorzichtig dat bijna alle aroma’s en voedingsstoffen in het gedroogde fruit behouden blijven.

Wanneer u binnenkort ons vacuümgedroogde fruit kraakt, kunt u een ware smaakexplosie verwachten. Enerzijds omdat de aroma’s intenser worden door het gebrek aan water. Aan de andere kant omdat we onze vruchten pas oogsten als ze helemaal rijp zijn en ze daarna pas drogen.

Ze rijpen dus niet in een donkere container, maar ontwikkelen hun smaak tot de laatste dag in de zon. Je merkt het verschil gegarandeerd direct.

Het laatste komt aan het einde.

Uiteraard geldt ook voor ons vacuümgedroogd fruit het volgende: Bewaar het fruit op een plaats beschermd tegen licht, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking en stel het nooit bloot aan vocht. Dan blijft het maandenlang knapperig en lekker.

Waarom? Omdat vacuümdrogen niet het enige droogproces is dat we gebruiken. Maar dat dacht je waarschijnlijk al toen je het las. Ook vriesdrogen en luchtdrogen hebben wij in ons programma, waar wij u ook graag meer over vertellen.

Verser dan vers

buah - jouw gezonde fruitgenot

✔ Volledige rijpheid

✔ Intense smaak

✔ Vitaminen + mineralen

✔ Echte lichtgewichten

✔ Lange duurzaamheid