Wat gedroogd fruit, je spijsvertering en vezels voor je kunnen betekenen

Was Trockenfrüchte, Verdauung und Ballaststoffe gemeinsam für Dich tun können
We kennen allemaal deze ergernis als onze spijsvertering niet zo goed werkt als we zouden willen – of het nu een trage darm is of een tijdelijke verstopping.

Maar wist je dat gedroogd fruit je daarbij kan helpen? Want gedroogd fruit is niet zomaar een klein tussendoortje of een gezonde aanvulling op je dieet. Het kan u op natuurlijke wijze ook helpen bij constipatie enz.

Hoe precies en welke vruchten hiervoor het meest geschikt zijn, leest u nu bij ons. We verduidelijken voor u de belangrijkste vragen over gedroogd fruit, obstipatie en hun laxerende werking.


De productie van gedroogd fruit


Zoals altijd hebben we voor een beter begrip een kort theoretisch overzicht nodig. We zullen daarom kort verduidelijken hoe gedroogd fruit wordt geproduceerd en welke ingrediënten het na het droogproces nog bevat.

Gedroogd fruit wordt nu geconserveerd met behulp van drie verschillende soorten droging: natuurlijke luchtdroging , industriële vacuümdroging en vriesdrogen . Onze buah-vruchten worden voornamelijk gevriesdroogd - behalve de kokosnootchips (luchtgedroogd) en de appelstukjes (vacuümgedroogd).

Tijdens dit droogproces wordt water uit het fruit verwijderd. Dit betekent dat micro-organismen niet meer kunnen overleven en het suikergehalte toeneemt, wat de vrucht duurzaam maakt.


De voedingsstoffen van gedroogd fruit

Omdat het verhoogde suikergehalte ook het caloriegehalte enorm verhoogt, kunnen gedroogde vruchten kleine, gezonde calorievallen worden (hoe dat precies zit, lees je hier ).

Bij het drogen met warmte gaan veel voedingswaarden verloren. Als de vruchten echter voorzichtig worden gevriesdroogd, blijven veel van deze belangrijke en gezonde ingrediënten behouden.

Deze kunnen je dan ondersteunen bij het afvallen en bij je spijsvertering. Maar wees voorzichtig: vanaf een bepaalde hoeveelheid kan gedroogd fruit een laxerend effect ontwikkelen, naast het verlichten van constipatie.


vezel

Dit zijn precies de kleine hulpjes in gedroogd fruit die jou en je maag-darmkanaal kunnen ondersteunen bij de spijsvertering. Het hoge caloriegehalte van gedroogd fruit is te danken aan de hoge hoeveelheid vezels.

Deze vullen je, beschermen je lichaam tegen ziekten en kunnen overgewicht voorkomen. Ze zijn ook de sleutel tot het laxerende effect van gedroogd fruit.


Gedroogd fruit kan je helpen bij je spijsvertering


Het mooie van gedroogd fruit is dat het je nog beter kan helpen je spijsvertering onder controle te krijgen dan de verse variant: het hoge aandeel wateronoplosbare vezels vergroot het darmvolume waardoor je darmbeweging wordt gestimuleerd en je darmflora weer in vorm komt .

Vooral vezels zoals pectine en cellulose zijn hiervoor verantwoordelijk, waardoor het volume van uw ontlasting toeneemt en zo uw spijsvertering wordt gestimuleerd. Pruimen hebben b.v. B. heeft nog steeds een hoog gehalte aan sorbitol, dat bekend staat om zijn laxerende werking.


Wat is constipatie precies?


Voordat we verder gaan met onze tips over het onderwerp gedroogd fruit, constipatie, enz., laten we kort verduidelijken wat dat eigenlijk is: als je last hebt van verstopping, heb je minder dan drie keer per week stoelgang en moet je hard persen. Omdat je ontlasting zo lang in je darmen blijft zitten, wordt deze erg hard en klonterig.

In feite komt dit vrij vaak voor: 17 tot 24 procent van de Europese bevolking lijdt aan constipatie. Er zijn ook verschillende vormen, zoals situationele constipatie (veroorzaakt door bedrust, stress) of chronische obstipatie (veroorzaakt door een gebrek aan vezels, vaak onderdrukte stoelgang).


Uw kleine helpers bij constipatie


Als u last heeft van constipatie, kunnen sommige huismiddeltjes die u in uw keuken kunt vinden, snel helpen. Maar het beste is als je dit voorkomt door een gezonde voeding en levensstijl.


Beweging

Voldoende beweging is niet alleen goed voor onze fysieke conditie, ook je maag en darmen zullen je dankbaar zijn, ook stress en leeftijd kunnen obstipatie bevorderen en verergeren.

Probeer daarom altijd voldoende beweging in uw dagelijks leven op te nemen. Speciale ontspanningsmethoden zoals progressieve spierontspanning of autogene training zijn ook geschikt (yoga, pilates, enz.).


Toegeven

Probeer uw stoelgang niet te onderdrukken. Dit zal de constipatie alleen maar verergeren. Probeer daarom regelmatig uw darmen te legen, zo niet op vaste tijden, en geef uzelf daar voldoende tijd voor.


Voeding

U kunt nu gedroogd fruit in uw dieet opnemen en preventieve maatregelen nemen. Een vezelrijk dieet heeft een preventieve werking tegen constipatie. Je kunt het beste elke dag een gezonde maaltijd toevoegen met gedroogd fruit, yoghurt en volkorenproducten.

Ook rustig eten, goed kauwen en voldoende drinken hebben een positief effect op je spijsvertering. Om de werking van vooral gedroogd fruit te vergroten, kun je het in water laten weken en laten zwellen voordat je het eet.

U kunt ook vlas- of chiazaad in uw dieet opnemen als vul- en zwelmiddel. Beide zijn geweldige bronnen van vezels en stimuleren je spijsvertering. Dus als je last hebt van verstopping, probeer dan onze aardbeienchiapasta .


Gedroogd fruit – gezonde hulp voor je darmen


Dat brengt ons bij de kleine gezonde hulpjes voor je maag en darmen. Zoet en knapperig, boordevol voedingsstoffen en vezels, gedroogd fruit heeft een positief effect op je spijsvertering.

Je spijsvertering kan worden gereguleerd dankzij de darmregulerende werking van vezels. De hoeveelheid is de sleutel.


Gevaar!

Zorg ervoor dat je niet te grote hoeveelheden consumeert. Omdat te veel van het gedroogde fruit tot winderigheid kan leiden of een sterk laxerend effect kan hebben. Beide kunnen zeer onaangenaam zijn, daarom raden wij u aan goed op te letten hoeveel gedroogd fruit u eet.

Bovendien zijn wij geen artsen. We kunnen u slechts enkele nuttige tips geven over uw dieet. Dus als u geen verbetering voelt, raadpleeg dan een arts over uw symptomen. Dit kan je dan helpen.


Met mate, in plaats van massaal

Zelfs een klein handjevol gedroogd fruit, dagelijks in uw dieet opgenomen, kan u helpen bij uw spijsvertering. Als u acute constipatie heeft, kunt u ook een handvol nemen om het probleem op te lossen.

Ook is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Omdat je lichaam de vele vezels in gedroogd fruit alleen nuttig kan gebruiken als je voldoende vocht hebt.


Gedroogd fruit dat je het beste helpt


Er zijn enkele verse en gedroogde vruchten die u en uw spijsvertering kunnen ondersteunen. Verse pruimen, appels en hun vruchtensappen zijn bijzonder goed voor de spijsvertering.

De klassiekers van gedroogd fruit die je darmen op gang brengen zijn dadels, vijgen, abrikozen en pruimen.


Abrikozen, dadels, vijgen en pruimen

Deze heerlijke vruchten worden beschouwd als een van de klassieke huismiddeltjes tegen constipatie, vooral als gedroogd fruit. Dankzij hun nog steeds hoge vezelgehalte helpen ze je de spijsvertering weer op de rails te krijgen.

Van deze “klassieke” gedroogde vruchten hebben wij voor u de gedroogde vijg in ons buah assortiment. Helaas hebben wij voor onze vijg nog geen eigen recept online staan, maar u kunt wel wat wijzigingen aanbrengen in onze knapperige mueslireep .

Neem hiervoor eenvoudigweg de helft van het Pineapple & Friends mengsel en voeg de gedroogde vijg toe. Met alle heerlijke en gezonde ingrediënten in onze repen heb je een vezelrijk tussendoortje bij de hand waar je acuut bij kunt helpen.


Appels

Verse appel of het natuurlijk troebele sap is bij de meeste mensen waarschijnlijk bekend als huismiddeltje. De vrucht stimuleert je darmactiviteit en kan je verstopping heel gemakkelijk oplossen.

Het moet zeker natuurlijk troebel sap zijn, want het bevat veel vezels – net als onze gedroogde biologische appel . Appels bevatten ook polyfenolen, secundaire plantaardige stoffen die een positief effect hebben op je darmgezondheid.


ananas

Je kunt deze vrucht zowel vers als gedroogd eten. Ananas bevat spijsverteringsenzymen zoals bromelaïne, die de vertering van eiwitten versnellen.

Het zoete fruit dat wij in ons assortiment hebben, heeft laxerende eigenschappen en kan je daardoor op natuurlijke wijze helpen van verstopping af te komen.


Druiven & Rozijnen

Zowel het verse fruit als de gedroogde versie kunnen je helpen bij je spijsvertering. Het mengsel van fructose, zuur en vezels in druiven geeft de vrucht laxerende eigenschappen.

Rozijnen bevatten na het drogen zoveel wateroplosbare vezels dat ze een positief effect kunnen hebben op je spijsvertering en je ontlasting door je maag en darmen kunnen helpen verplaatsen.

Maar ook hier gaat het, net als bij al het andere fruit, om de hoeveelheid. Te veel van het goede fruit en je spijsverteringskanaal zullen je niet dankbaar zijn.


Onze goede conclusie


Gedroogd fruit is de niet meer zo geheime tip voor je spijsvertering. Met hun hulp kunt u gezond eten, afvallen en uw spijsvertering stimuleren om constipatie te verlichten.

Bovendien zijn de kleine vruchten gewoon super lekker en kun je ze heel gemakkelijk in je dagelijkse voeding verwerken. Hierdoor ben je vanaf het begin immuun voor ergernissen zoals obstipatie.

Want gezond, gevarieerd en vezelrijk eten is het beste wat je voor jou, je lichaam en je maag kunt doen om gezond door het leven te gaan.

Volgende lezen

Trockenfrüchte Schwangerschaft: Tipps, Vor- & Nachteile
Ab wann dürfen Babys Trockenfrüchte essen?