Hoeveel calorieën zitten er in gedroogd fruit?

Wie viele Kalorien haben Trockenfrüchte?
We kennen ze allemaal en zijn er dol op: gedroogd fruit als gezond tussendoortje! We mengen fruitige aardbeischijfjes door de muesli, genieten van exotische kokoschips in heerlijke repen en snacken snel aan een van onze fruitballen met mango . Gedroogd fruit is onze hit – puur of verwerkt!

Maar hoe gezond is gedroogd fruit eigenlijk? Wij hebben onze hersenen al over deze vraag gepijnigd, zodat u deze kunt lezen.

Daarom zijn we vandaag geïnteresseerd in een nog specifiekere vraag: hoeveel calorieën consumeren we eigenlijk met een handvol gedroogd fruit? We onderzoeken vandaag het antwoord daarop.


(Gedroogd) fruit is altijd belangrijk geweest


Gedroogd fruit, gedroogd fruit, gedroogd fruit – al deze namen voor gedroogd fruit vertellen ons hoe fruit eeuwenlang bewaard is gebleven.

Korte uitweiding: Gedroogd fruit komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Daar werden vooral druiven, dadels en vijgen gewoon aan de zon blootgesteld en geconserveerd. Historisch gezien is dit eigenlijk de eerste conservering van voedsel.

Dit maakte het voor mensen mogelijk om op elk moment gezonde voeding en energiebronnen bij zich te hebben en te consumeren. 


Hoe wij vandaag aan ons gedroogd fruit komen

Tegenwoordig kunnen vruchten op heel verschillende manieren gedroogd worden. Er worden tegenwoordig precies drie soorten gebruikt: natuurlijk luchtdrogen , industrieel vacuümdrogen en vriesdrogen .

Onze producten en buah-vruchten , zoals ananas, mango en dergelijke, zijn allemaal gevriesdroogd. De kokosnootchips daarentegen worden aan de lucht gedroogd en de appelstukjes vacuümgedroogd.

Vriesdrogen is de magische formule voor het conserveren van fruit: zo overleven de meeste natuurlijke vitamines, voedingsstoffen en smaken.


Gedroogd fruit is klein, knapperig en zoet

Door de vloeistof te verwijderen en het suikergehalte te verhogen, blijft de vrucht behouden. Als gevolg hiervan missen micro-organismen de basis van het leven: water.

Na het droogproces bedraagt ​​het vochtgehalte slechts 18 tot 25 procent. Dit maakt de vrucht ook bijzonder knapperig, smaakvol en zoet.


Hoe gezond zijn gedroogde vruchten dan?


Het droogproces verhoogt het suikergehalte ten opzichte van het volume. Niettemin worden gedroogde vruchten nog steeds als bijzonder voedzaam beschouwd. Omdat ze nog steeds boordevol mineralen en vezels zitten.

Door te drogen worden de voedingsstoffen eenvoudigweg in een kleinere massa geconcentreerd. Ook is het belangrijk om te weten dat de soort droging een beslissende invloed heeft op de voedingswaarden van het fruit. Want bij hoge temperaturen worden niet alleen vocht maar ook veel waardevolle ingrediënten verwijderd.

Wat echter altijd blijft zijn de calorieën.


Gedroogd fruit is beter dan snoep

Niettemin: Gedroogd fruit is HET alternatief voor traditioneel snoepgoed. Het levert je belangrijke voedingsstoffen en meer energie op dan snoep, chips en chocolade.

Maar wees voorzichtig, want het caloriegehalte van gedroogd fruit is vaak net zo hoog. Met mate zijn ze een gezond alternatief, maar ze vervangen niet de consumptie van vers fruit.


Gedroogd fruit is jouw gezonde tussendoortje

Eet dus gerust gedroogd fruit als tussendoortje of in je muesli. In kleine porties zijn ze supergezond! Als je toegevoegde suikers probeert te vermijden en de calorieën in de gaten houdt, moet alles binnen de perken blijven.

Als je ook let op het droogproces van je fruit, kun je zorgen voor veel gezonde voedingswaarden voor je lichaam. Onze producten en buahfruit bevatten dankzij het vriesdrogen een hoog gehalte aan gezonde ingrediënten.


Gedroogd fruit – de calorieval?


Hoewel gedroogd fruit een gezond voedingsmiddel is, lokt de zoete snack je in een onverwachte calorieval: in tegenstelling tot de vitamines of mineralen gaan de calorieën niet verloren tijdens het drogen. Ze concentreren zich alleen op een lager volume.


Waarom bevatten gedroogde vruchten zoveel calorieën?

De ingrediënten van het verse fruit worden in gedroogde toestand samengeperst. De waarde van 100 gram verse aardbeien ligt rond de 40 kilocalorieën, terwijl die van 100 gram gedroogde aardbeien 290 is.

In ruil daarvoor krijg je sneller een verzadigd gevoel van de verse aardbeien dan van de gedroogde versie. Deze zijn zoveel kleiner dan het verse fruit waar ze vandaan komen. Je consumeert dus aanzienlijk meer calorieën uit gedroogd fruit.


Zijn deze calorieën slecht?

Nee, omdat alle voedingsmiddelen calorieën bevatten. Ze zijn net zo belangrijk voor ons lichaam als vitamines of ijzer. Maar: er zijn zowel gezonde als ongezonde (“lege”) calorieën.

Hoewel vers en gedroogd fruit een gezonde bron van calorieën zijn, kan te veel gezonde calorieën ook tot gewichtstoename leiden.


Effecten op uw lichaam

Laten we appels als voorbeeld nemen: verse appels hebben een lagere energiedichtheid dan gedroogde appels . Ze bevatten weinig calorieën in vergelijking met hun volume. Gedroogde appels, zoals onze biologische appels , zijn een energierijke voeding en helaas niet echt vullend.

Als u dus energiearm voedsel eet, zoals verse appels, is de kans groter dat u een gezond gewicht behoudt dan wanneer u dezelfde hoeveelheid gedroogde appels eet. Je consumeert dus meer calorieën simpelweg vanwege de hoeveelheid gedroogd fruit die je eet.


Welk gedroogd fruit bevat de minste calorieën?


Door het droogproces ontstaat een veel geconcentreerder voedsel met een veel intensere smaak. Hierdoor bevatten gedroogde vruchten meer fructose en dus meer calorieën.

Laten we het eens nader bekijken, zodat u kunt letten op het aantal calorieën dat u consumeert.


Van abrikoos tot kokosnoot

Onze calorieëntabel laat je prachtig zien hoeveel calorieën elke vrucht bevat. Wij vergeleken 100 gram vers fruit met 100 gram gedroogde versie.


Boodschappen

verse kcal/100g

gedroogde kcal/100g

Abrikoos (abrikoos)

48

232

perzik

42

239

Pruim (pruim)

46

244

kiwi

61

251

Gember

80

260

Peer

57

262

Frambozen

53

263

Oranje

47

263

datum

23

282

abrikoos

48

289

Bosbes

45

290

aardbei

40

290

Rozijnen

67

299

Veenbessen

46

308

banaan

89

346

ananas

50

350

kers

50

351

mango

60

357

Laf

63

368

papaja

32

370

Appel

52

372

kokosnoot

360

670

Zoals je ziet hebben de abrikoos, perzik en pruim het laagste caloriegehalte. Deze drie fruitsoorten hebben wij niet in ons buah assortiment.

Maar de kokosnoot, die met zijn 670 kilocalorieën per 100 gram eigenlijk de grootste caloriebom is. Dit is zelfs voor ons verrassend in vergelijking!

De populaire rozijn staat met zijn 299 calorieën op het gematigde middenveld. Net als onze BIOLOGISCHE bosbessen en aardbeien , elk met 290 calorieën.


Onze buah-vruchten met hun calorieën

We hebben ook onze buah-vruchten in de bovenstaande tabel opgenomen. Wij hebben deze voor u in kleur uitgelicht. Je kunt dus gemakkelijk zien dat, afgezien van de kokosnoot, al onze vruchten zich in het gematigde caloriebereik bevinden.

Onze BIOLOGISCHE frambozen bevatten met 263 calorieën het minste. Je kunt er niets mis mee doen en met ons macaronsrecept kun je ervan snoepen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over calorieën.

Als je calorieën wilt besparen, moet je misschien wat spaarzamer omgaan met onze biologische kokosnootchips . Maar dat is geheel aan jou, want ze smaken natuurlijk heerlijk!


Onze goede conclusie over het caloriegehalte in gedroogd fruit


Zie je, gedroogd fruit is gezond, voedzaam en kan worden opgenomen in je dagelijkse voeding. Het enige waar je op moet letten is het suiker- en caloriegehalte.

Je kunt de vruchten daarom het beste gebruiken als gezond tussendoortje, als ontbijt of vlak voor sport- en studiesessies. Hierdoor krijg je snel wat energie in je hoofd en lichaam. Tegelijkertijd dek je in je dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Volgende lezen

Trockenfrüchte ohne Zuckerzusatz
Kannst Du mittels Trockenfrüchte abnehmen?