Ongezwaveld of gezwaveld gedroogd fruit: wat is beter?

Trockenfrüchte, ungeschwefelt oder geschwefelt ­– Was ist besser?

Veel liefhebbers en kenners van kleine, knapperige gedroogde vruchten hebben waarschijnlijk de toevoeging van “gezwaveld” opgemerkt. Maar wat betekent de naam precies? Wat zijn de verschillen tussen gezwavelde en ongezwavelde gedroogde vruchten? Wat zijn de voor- en nadelen?

De geschiedenis van conservering met behulp van zwaveldioxide

Het proces van verzwaveling kent een lange traditie, aangezien dit conserveringsproces al in het oude Griekenland werd gebruikt. Het exacte proces werd echter tot de 17e eeuw geheim gehouden.

Het gebruik van zwavel voor conserveringsdoeleinden wordt nog steeds gebruikt, vooral bij de productie van wijn. Omdat elke wijn al natuurlijke zwavel bevat, waarvan de werking wordt versterkt door de toevoeging van sulfieten.

De eerste staatsverordening werd eind 15e eeuw door keizer Maximiliaan I van kracht. Hij stelde een limiet vast die volgens de huidige normen rond de 40 mg/l zou moeten liggen – een eerste stap in de richting van het reguleren van het toenmalige overmatige gebruik van zwavel.

Sinds 2005 regelt een verordening van de Europese Unie de aangifteplicht voor het zwavelen van wijnen.

Waarom worden gedroogde vruchten gezwaveld?

Zwavel, of beter gezegd zwaveldioxide, heeft ook een lange traditie in het conserveren van gedroogd fruit. Want hij is niet alleen verantwoordelijk voor de houdbaarheid, maar ook voor het uiterlijk van de kleine gedroogde vruchten.

Behandeling met zwaveldioxide maakt de vrucht minder gevoelig, helderder en visueel aantrekkelijker. Zwaveldioxide wordt vaak gebruikt in gasvorm of opgelost in water om voedsel te conserveren.


Behoud

De toevoeging van zwavel als conserveermiddel heeft een sterke invloed op de houdbaarheid. De antioxidanten en zouten in zwaveldioxide onderdrukken het effect van zuurstof op de vrucht.

Hierdoor wordt de groei van ongewenste schimmels en bacteriën geremd. Dit betekent dat micro-organismen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen, wat leidt tot een langere houdbaarheid van het fruit.


optiek

Naast het gebruik als conserveermiddel heeft zwavel nog een duidelijk voordeel: de vruchten behouden hun natuurlijke uiterlijk en heldere kleuren. Dit maakt ze visueel aantrekkelijker en frisser voor de consument.

Het zwaveldioxide dient dus als “bescherming” tegen de zuurstof, die verantwoordelijk is voor de kleurveranderingen tijdens het droogproces. De manier waarop bepaalde enzymen werken wordt geblokkeerd en bruinkleuring wordt voorkomen.

Ongezwavelde versus gezwavelde gedroogde vruchten

Als gedroogde vruchten niet met zwaveldioxide worden behandeld, verliezen ze tijdens het droogproces een deel van hun kleur. In ruil daarvoor behouden ze hun waardevolle ingrediënten (afhankelijk van het proces) en hun volle smaak. Ze hebben dus een aantal gezonde voordelen ten opzichte van gezwavelde producten.


voedingsstof

Belangrijke en bijzonder gevoelige ingrediënten zoals vitamines gaan door het zwaveldioxide verloren. Vooral vitamine B1 en foliumzuur worden daarbij vernietigd.


duurzaamheid

De houdbaarheid van ongezwavelde gedroogde vruchten is nu ongeveer een heel jaar. Doordat ze gedroogd zijn en het water verwijderd is, zijn ze bovendien lang houdbaar en veilig als ze op de juiste manier bewaard worden. Ze doen daarom in geen enkel opzicht onder voor gezwavelde gedroogde vruchten.


Gezondheid

Kortom, het eten van gezwaveld gedroogd fruit wordt niet als ongezond beschouwd. Voor de meeste mensen is het daarin aanwezige zwaveldioxide onschadelijk voor de gezondheid, omdat het snel in het lichaam kan worden afgebroken. Er zijn echter enkele uitzonderingen.


Zwavel-intolerantie

Sommige mensen missen het enzym om zwavelverbindingen af ​​te breken. Ze hebben daarom een ​​intolerantie voor zwavel, wat in sommige gevallen leidt tot hoofdpijn, misselijkheid en maagproblemen. Dit kan in zeldzame gevallen leiden tot allergische of allergie-achtige reacties (pseudoallergieën).


astma

Het wordt echter problematisch voor mensen met astma. Sommige zwavelverbindingen kunnen zwelling van de luchtwegen veroorzaken en als gevolg daarvan astma-aanvallen veroorzaken. De combinatie van astma en een sulfietallergie kan tot levensbedreigende reacties leiden.

Let daarom goed op uw lichaam en op mogelijke tekenen die erop wijzen dat u zwaveldioxide mogelijk niet verdraagt. Om onzekerheden en gezondheidsproblemen te voorkomen, is het beter om het eten van gezwavelde gedroogde vruchten te vermijden.


Wettelijke vereisten voor het zwavelen van voedsel

Er zijn wettelijke vereisten voor het zwavelen van voedsel om deze gezondheidseffecten en overmatige zwavelconsumptie te beperken. Afhankelijk van de fruitsoort is zwaveldioxide in gedroogd fruit beperkt tot maximaal 0,5 tot 2 gram per kilogram.

Bovendien moet de verzwaveling op elke verpakking worden aangegeven. Het Hessische ministerie van Milieu, Klimaatbescherming, Landbouw en Consumentenbescherming legt op het Hessen-portaal voor consumenten uit dat zwaveldioxide en zwavel als sulfietzout moeten worden geëtiketteerd vanaf een concentratie van tien milligram per kilogram.

Wanneer u de ingrediëntenlijst van een gezwaveld product bekijkt, ziet u de bijbehorende E-nummers: E 220 voor zwaveldioxide en E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227 en E 228 voor de verschillende sulfieten.


Onze ongezwavelde buah-vruchten

Bij buah zijn alle gedroogde vruchten ongezwaveld. Enerzijds is dit te wijten aan het feit dat wij het zwavelingsproces onnodig achten om onze vruchten te behouden.

Aan de andere kant wordt bijna al ons fruit gevriesdroogd. Bij dit droogproces wordt geen zwaveldioxide gebruikt om het fruit te conserveren of visueel aantrekkelijker te maken.

Bovendien is een deel van ons fruit BIOLOGISCH gecertificeerd, zoals onze BIO-blauwe bessen of onze mango-kokosfruitmix . Voor biologische producten mag noch zwaveldioxide, noch enig ander behandelingsmiddel worden gebruikt om het gedroogde fruit te conserveren.


Veilig genieten...

Een ander voordeel van onze ongezwavelde buah-vruchten is dat je er veilig van kunt genieten. Met onze gedroogde vruchten loopt u als astmapatiënt of met een zwavelintolerantie geen risico op het veroorzaken van een allergische reactie in uw lichaam.


…voor de hele familie

U kunt ongezwavelde gedroogde vruchten veilig in uw dieet en dat van uw gezin opnemen. Zelfs als je zwanger bent, kun je gedroogd fruit in een knapperige mueslireep gebruiken om de trek te stillen. Meer informatie hierover vindt u in een van onze artikelen .

Wat wij echt geweldig vinden, is het feit dat zelfs de allerkleinsten onder ons de heerlijke gedroogde vruchten kunnen eten. Door het gebrek aan zwavel zijn onze BIO-bananenchips of onze BIO-frambozen bijzonder geschikt voor opname in het dieet van uw baby. Waar je op moet letten als het om gedroogd fruit voor baby's gaat, lees je in ons andere artikel.


Onze goede conclusie over ongezwavelde versus gezwavelde gedroogde vruchten

Tegenwoordig is het zwavelen van gedroogd fruit niet echt nodig. Door hun lage watergehalte zijn ze zeer lang houdbaar, zelfs zonder chemische conservering.

Zelfs het Consumentenadviescentrum is deze mening toegedaan. Als je gezwaveld gedroogd fruit tegenkomt, kun je eenvoudig een deel van de zwavel verwijderen door het fruit in heet water te wassen.

Wij bij buah zijn er echter van overtuigd dat zwaveldioxide niet langer nodig is om gedroogd fruit te conserveren. Want kijk eens naar ons fruit, vooral onze felrode gedroogde aardbeien .

Volgende lezen

Wie viele Vitamine haben Trockenfrüchte überhaupt (noch)?
Gesunde Snacks selber machen – Fruchtig, süße Snack-Rezepte