Hoe gezond is gedroogd fruit eigenlijk?

Wie gesund sind Trockenfrüchte wirklich?

We geven toe dat gedroogd fruit niet de uitvinding van Buah is. Caravans droogden hun fruit al door het in het hete woestijnzand te begraven. Daarom bewaarden ze het voor lange reizen. Tegenwoordig werkt buah met vriesdrogen om fruit van hoge kwaliteit op een zachte manier te behouden . Fruit kun je vers, gedroogd of diepgevroren kopen in biologische winkels, drogisterijen en supermarkten. Maar wanneer moet je welke variant kiezen? Hoe gezond zijn gedroogde vruchten eigenlijk? En waarin verschillen gevriesdroogd fruit van conventioneel gedroogd fruit? In dit artikel hebben we belangrijkste feiten voor u samengevat.

Gedroogd fruit is zo gezond:

Gedroogd fruit heeft een lager watergehalte dan vers fruit. Dit verhoogt de concentratie van alle overige ingrediënten. Gedroogd fruit bevat grote hoeveelheden antioxidanten en voorziet het organisme van een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en fytochemicaliën. Bovendien zorgt hun hoge vezelgehalte voor een langdurig verzadigingsgevoel en een darmregulerende werking. Bij een gevarieerd dieet ondersteunen gedroogde vruchten een gereguleerde spijsvertering. Hun zoete smaak maakt ze ook populair.

Dienovereenkomstig bevatten gedroogde vruchten ook veel fructose en calorieën. In tegenstelling tot industriële suiker wordt fructose (fruitsuiker) onafhankelijk van insuline gemetaboliseerd. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel slechts langzaam stijgt en er geen onbedwingbare trek ontstaat. Helaas is gedroogd fruit, ondanks hetzelfde aantal calorieën, minder vullend dan vers fruit. Want het volume bepaalt het gevoel van verzadiging. Matiging is daarom aan te raden. Ook omdat de menselijke spijsvertering niet meer dan 25-80 gram fructose per dag kan verwerken.


Onze conclusie is:
 In de juiste hoeveelheden zijn gedroogde vruchten belangrijke bronnen van vitamines en een waardevol onderdeel van een gezond dieet.

Dit is wat gevriesdroogd fruit onderscheidt van conventioneel gedroogd fruit:

De kwaliteit van de verse grondstoffen speelt een grote rol in de kwaliteit van de gedroogde vruchten. Maar ook het droogproces heeft een grote invloed op hun eigenschappen. Bij conventioneel gedroogd fruit wordt warmte gebruikt om het watergehalte van het fruit terug te brengen tot ongeveer 20%. Deze droging heeft een degeneratieve (herstellende) werking op warmtegevoelige antioxidanten zoals vitamine C, vitamine B12 en foliumzuur. Aanzienlijke hoeveelheden vitale stoffen gaan verloren. Omdat ongezwavelde vruchten van kleur veranderen, worden veel gedroogde vruchten behandeld met zwavel. Ook wordt olie gebruikt om het droogproces te versnellen.

Bij gevriesdroogd fruit Door schokvriezen en vacuüm wordt het vloeistofgehalte teruggebracht tot ongeveer 5%. Dit heeft veel voordelen:

- Warmtegevoelige antioxidanten blijven intact tijdens het vriesdrogen.
- Door kort na de oogst te verwerken blijven nog meer vitale stoffen behouden. - Het natuurlijke afbraakproces van de vitale stoffen, dat onmiddellijk na de oogst begint, wordt door vriesdrogen sneller en permanent gestopt.
- Gevriesdroogde vruchten zijn vrij van additieven en zijn dus altijd ongezwaveld en olievrij.
- Gevriesdroogd fruit heeft een hogere nutriëntendichtheid. Door het lagere watergehalte zijn de waardevolle vitale stoffen in hogere concentraties aanwezig. Dit geldt echter ook voor fructose.

    Wat is gezonder? Gedroogd fruit of vers fruit?

    Niets is zo gezond als volledig rijp fruit , die vers uit de struik of boom komen . In deze natuurlijke vorm leveren ze de meeste gezonde ingrediënten. Toch presteren de vruchten die we in de winkel kopen vaak slechter dan gedroogd fruit als we de voedingswaarden vergelijken. Want voor de lange reis via groothandels en dergelijke worden vruchten die regionaal niet groeien onrijp geoogst. Je vitamines en mineralen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Dit onderontwikkelde gehalte aan vitale stoffen neemt door opslag verder af. Zoals hierboven vermeld, beginnen vruchten onmiddellijk na de oogst met een natuurlijk degeneratieproces. Elke dag gaan er vitamines verloren, ongeacht of je het fruit op kamertemperatuur of in de koelkast bewaart.


    Gevriesdroogd fruit daarentegen wordt meestal geoogst als het volledig rijp is. Hun voedingsgehalte is daardoor hoger en blijft op de lange termijn stabiel. Omdat vriesdrogen het afbraakproces van vitamines en mineralen permanent stopt. Bij buah worden alle vruchten indien mogelijk binnen zes uur na de oogst gevriesdroogd, zodat het verlies aan gezonde vitale stoffen minimaal is.

    Hoe gezond zijn bevroren fruit vergeleken met gedroogd fruit?

    Bevroren vruchten worden meestal geoogst als ze volledig rijp zijn. In dit opzicht doen ze geenszins onder voor gevriesdroogd fruit. Maar invriezen, bewaren en verwerken kunnen negatieve gevolgen hebben: als fruit te langzaam bevriest, ontsnappen vitamines en wordt de celstructuur beschadigd. Tot 30% van de gevoelige vitamine C gaat dan verloren. Bovendien leidt elke onderbreking in de koudeketen tot verlies van voedingsstoffen. Dit kan gebeuren in de groothandel, in de supermarkt of op weg naar huis na het winkelen. Ook bij het ontdooien is voorzichtigheid geboden. Zelfs bij kamertemperatuur gebeurt het te snel en worden veel vitale stoffen afgebroken. Zodra de bevroren vruchten zijn ontdooid, begint de natuurlijke afbraak van voedingsstoffen opnieuw en moeten ze snel worden geconsumeerd.


    Gevriesdroogd fruit daarentegen wordt binnen enkele seconden shock-ingevroren, waardoor de ingrediënten en celstructuur beschermd blijven. Zelfs zonder speciale opslag blijven de vitale stoffen op de lange termijn stabiel, omdat vriesdrogen het degeneratieproces permanent voorkomt. Zo hoef je geen uren van tevoren te weten of je zin hebt in aardbeien en kun je het fruit altijd bij je hebben voor onderweg.

    Onze aanbeveling voor het kopen van fruit

    Het is duidelijk dat regionaal, vers en rijp biologisch fruit de meest natuurlijke en gezondste fruitvariant is . Dit geldt echter niet voor tropisch fruit met lange transportroutes, omdat deze vaak een onvolledig voedingsgehalte hebben. Alleen streekfruit kan volledig rijp worden geoogst en voorziet u dan van alle waardevolle vitale stoffen.


    Voor een lange houdbaarheid, zowel voor niet-regionaal en buiten het seizoensfruit als voor onderweg, adviseren wij het gebruik van gevriesdroogd fruit. De zacht geconserveerde vruchten zijn gezonder dan conventioneel gedroogde vruchten en zijn bovendien gemakkelijk te bewaren en te verwerken. In het dagelijks leven en op reis leveren ze een waardevolle bijdrage aan een gezond en uitgebalanceerd dieet; geheel in de stijl van de caravans.

    Wilt u gevriesdroogd fruit pakken, neem dan eens een kijkje in onze onlineshop .


    Volgende lezen

    Gesunde Snacks - Worauf solltest Du achten?
    Gefriertrocknung bei buah - Einfach & schnell erklärt