Gezonde levensstijl: een gids voor meer welzijn

Gesunder Lebensstil - Eine Anleitung für mehr Wohlbefinden

Bezorgde vrienden, talloze blogs en kleurrijke preventieposters sporen mensen voortdurend aan om “gezond te zijn”.  Levensstijl". Gezondheid is trendy, maar laten we ons afvragen: waarom is een gezonde levensstijl belangrijk? Het simpele antwoord is: Gezondheid verhoogt de kwaliteit van leven en verhoogt zelfs de levensverwachting , zegt de Max Planck Society.


Een gezonde levensstijl is geen prestatie die je moet leveren, maar dient eerder je welzijn
. Wij gaan dit verband voor u nader bekijken: Uit welke factoren bestaat een gezonde levensstijl? Wat zijn de mechanismen erachter? En hoe kunt u uw welzijn in het dagelijks leven verbeteren?

5 factoren voor een gezonde levensstijl


#1 Lichaamsbeweging versterkt de spieren en het cardiovasculaire systeem

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de belangrijkste factoren van een gezonde levensstijl. Daar zijn veel redenen voor: Sport versterkt de spieren en beschermt zo het skelet tegen overmatige en verkeerde belasting. De stofwisseling wordt duurzaam gestimuleerd terwijl de bloeddruk daalt. Lichamelijke activiteit voorkomt daarmee hart- en vaatziekten. Ook heeft het een stemmingsverbeterende werking doordat er gelukshormonen en immuunversterkende boodschapperstoffen vrijkomen.

Drie tot vijf uur matige duurtraining per week – zwemmen, hardlopen, dansen, fietsen – is voldoende om deze positieve effecten te bereiken. Regelmatige dagelijkse lichaamsbeweging, zoals traplopen en wandelen, is ook goed.


#2 Slaap zorgt voor mentale rust en fysieke regeneratie

Slaap zorgt voor herstel en vertraagt ​​zelfs verouderingsprocessen. Lichaam en brein werken 's nachts op volle toeren: een hoge concentratie groeihormonen zorgt ervoor dat opgeslagen stofwisselingsproducten worden afgebroken en verwondingen aan het lichaamsweefsel worden genezen. Het geheugen hoeft nauwelijks prikkels van buitenaf op te nemen en kan daardoor de informatie van de dag verwerken.

Daarom levert een regelmatige slaaproutine, afgestemd op uw individuele behoeften, een grote bijdrage aan het welzijn. De herstel- en groeiprocessen maken ontwikkeling en regeneratie mogelijk. Zowel kinderen als volwassenen moeten zeker voldoende slapen. Genoeg wordt echter niet gemeten in uren, maar in het feit dat je je overdag uitgerust en krachtig voelt.


#3 Voeding vormt je basis

Een uitgebalanceerd dieet draagt ​​aanzienlijk bij aan een gezonde levensstijl en vormt de basis van uw welzijn. De voeding moet uw lichaam voorzien van alle vitale stoffen die het nodig heeft voor een sterk zenuwstelsel en immuunsysteem. Een gezond dieet met verse groenten en fruit, maar ook voldoende volle granen en peulvruchten is ideaal. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk te metaboliseren en belasten uw lichaam niet. Pas op dat je hem niet te veel kwaad doet. Verminder zoveel mogelijk de consumptie van additieven en conserveermiddelen, alcohol, nicotine en geraffineerde suiker. (Meer diepgaande informatie over dit onderwerp vindt u in ons artikel: gezond dieet )

#4 Het parasympathische zenuwstelsel beschermt tegen constante stress

Het autonome zenuwstelsel heeft veel te zeggen als het gaat om gezondheid. Het sympathische en parasympathische zenuwstelsel fungeren als tegenhangers om een ​​evenwichtige relatie tussen spanning en ontspanning te garanderen en daardoor de spijsvertering, de bloedsomloop en het immuunsysteem te reguleren. In het dagelijks leven is het sympathische zenuwstelsel – het spanningssysteem – vaak overdreven actief. Hij reageert op de hoge dichtheid aan prikkels, tijdsdruk en stress. Het parasympathische zenuwstelsel daarentegen – het ontspanningssysteem – wordt verwaarloosd. De ontbrekende rustfasen veroorzaken dan een onbalans in de hormonale balans, constante stress en emotionele onevenwichtigheden. Lichamelijke klachten volgen, zoals spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op infectie.

Zet tegenimpulsen door specifiek uw parasympathische zenuwstelsel te activeren: Gun uzelf en uw sympathische zenuwstelsel een rustige pauze, breng tijd met uzelf door, beoefen yoga en meditatie, of maak een wandeling in de frisse lucht. Uitgebreid strekken en tussendoor gapen zorgen bovendien voor meer ontspanning in het dagelijks leven.

#5 Sociale contacten en optimisme versterken het immuunsysteem

Wetenschappelijke studies tonen de invloed aan van sociale integratie en een positieve mentale houding op de tevredenheid met het leven. Let voor uw welzijn op de mensen waarmee u zich omringt en hoe u naar het leven kijkt. Kweek vriendschappen niet uit een gevoel van verplichting, maar eerder om u er prettig en veilig in te voelen. Hetzelfde geldt voor jouw opvattingen: welke brengen je vreugde en welke maken je leven moeilijk? Probeer jezelf los te maken van negatieve gedachten en verbindingen en ontwikkel in plaats daarvan versterkende perspectieven en sociale relaties. Dit bevordert de stressvermindering en verlicht soms zelfs lichamelijke ontstekingsprocessen.

Hoe bereik je meer welzijn in het dagelijks leven?

De essentiële factoren van een gezonde levensstijl laten zien dat een holistische definitie van gezondheid zowel het lichaam als de geest moet omvatten. Beide zijn nauw met elkaar verbonden via je zenuwstelsel, hormonale systeem en immuunsysteem. Lichamelijke ziekten veroorzaken ook emotionele pijn en mentaal ongemak. Bovendien beïnvloeden psychologische aandoeningen zoals angst en stress de lichaamsfuncties en kunnen ze op de lange termijn organische ziekten veroorzaken. Deze interacties vereisen dat u uw mentale en fysieke welzijn even belangrijk vindt.

Een strikt fitnessplan dat u onder mentale druk zet, zal uw levenskwaliteit niet verbeteren. Het gaat erom de verschillende aspecten in een balans te brengen die bij je past en niet al te veel moeite kost. Op deze manier kunt u stap voor stap een grotere gezondheid en welzijn bereiken in uw dagelijks leven.

Volgende lezen

Gesunde Ernährung - Was ist wirklich wichtig?