Tips voor een evenwichtige zuur-base-balans

Dein Weg zum ausgeglichenen Säure-Basen-Haushalt

Voor sommigen is het zuur-base-evenwicht de sleutel tot een gelukkig leven, voor anderen is het een mythe over de gezondheid van de media. Zoals meestal het geval is, ligt de waarheid ertussenin: een objectieve kijk laat zien dat een evenwichtige zuur-base balans aanzienlijk bijdraagt ​​aan het welzijn. Maar hoe werkt de zuur-base balans precies? Wat betekent hyperaciditeit? En welke rol speelt voeding? In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw zuur-base-evenwicht in balans kunt brengen en zo uw gezondheid kunt versterken.

Dit is hoe het zuur-base-evenwicht werkt

Het bloedonderzoek geeft informatie over de toestand van het zuur-base-evenwicht. Bij een pH-waarde tussen 7,35-7,45 – dus licht alkalisch – is het in evenwicht. Zure en alkalische omgevingen worden vervolgens door het lichaam verdeeld, zodat alle organen optimaal kunnen werken.

Als centrale regelaar van het zuur-base-evenwicht zorgt de lever ervoor dat deze toestand stabiel blijft. Geen gemakkelijke taak, omdat de lichaamseigen zuren door de stofwisseling worden geproduceerd en extra zuren via de voeding het organisme binnendringen. Om hyperaciditeit te voorkomen en het evenwicht te behouden, moeten voldoende alkalische stoffen via de voeding worden aangevoerd.

Dit gebeurt wanneer er sprake is van overmatige zuurgraad in het lichaam

Hyperaciditeit belast het organisme: de organen moeten functioneren onder omstandigheden waarvoor ze niet zijn ontworpen. En virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich gemakkelijker in een zure omgeving dan in een basische omgeving. Slapeloosheid, gebrek aan energie en algemene malaise zijn vaak de eerste, diffuse symptomen van hyperaciditeit.


Om de goede werking van de organen te behouden, scheidt het lichaam zuren uit, bijvoorbeeld via de nieren, huid en longen. Een groot deel van de zuren wordt echter met behulp van basische mineralen geneutraliseerd en daardoor in zouten omgezet. Op de lange termijn is dit om twee redenen problematisch: ten eerste kunnen de resulterende zouten niet volledig worden uitgescheiden en worden ze afgezet in spieren, bindweefsel en bloedvaten. Symptomen zoals cellulitis, spierverharding, aderverkalking en hoge bloeddruk kunnen het gevolg zijn. Ten tweede komen een deel van de basismineralen uit de lichaamseigen depots, zoals tanden en botten, waardoor de kans op osteoporose ook toeneemt bij chronische hyperaciditeit.

Dit dieet helpt tegen hyperaciditeit

Je kunt je lichaam tegen deze risico’s beschermen door het te voorzien van voldoende basen en ook voldoende zuren. Een zuur-alkalisch dieet bestaat uit 70-80% alkalische voedingsmiddelen en 20-30% zure voedingsmiddelen en komt grotendeels overeen met de basisregels gezond dieet .

Of een voedingsmiddel zuur of alkalisch is, heeft niets te maken met de smaak ervan. Citroen smaakt zuur, maar is een alkalisch voedsel. De ingrediënten en hun gebruik in het lichaam zijn cruciaal: natrium, kalium, calcium, magnesium en ijzer zijn alkalisch en stimuleren de lichaamseigen alkalische productie. Zwavel, fosfor, chloor en jodium zijn daarentegen zure of zuurvormende stoffen. . Bij het maken van onderscheid tussen zure en alkalische voedingsmiddelen kan een gedetailleerd overzicht worden gebruikt Tafel helpen, maar de basisprincipes worden eenvoudig en snel uitgelegd.


Groenten en fruit als basis van een alkalisch dieet

Kortom, groenten, fruit, aardappelen en paddenstoelen hebben een alkalische werking. Deze voedingsmiddelen zouden 70-80% van uw dieet moeten uitmaken. Ze voorzien uw lichaam van voldoende alkalische mineralen om uw zuur-base-evenwicht in evenwicht te brengen en zo te beschermen tegen de afbraak van de lichaamseigen mineraalvoorraden. Deze voedingsmiddelen bevatten ook waardevolle antioxidanten, vitamines, gezonde vetzuren en kruidenbitterstoffen die uw lever ondersteunen bij zijn regulerende werk. Onbehandeld gedroogd fruit Overigens zijn ze een van de meest waardevolle basisleveranciers omdat ze basismineralen in een bijzonder geconcentreerde vorm bevatten.

Kies bewust voor zure voedingsmiddelen

Eiwithoudende voedingsmiddelen zoals vlees, worst en zuivelproducten, maar ook granen, hebben een zure werking. Deze voedingsmiddelen zouden 20-30% van uw dagelijkse voeding moeten uitmaken. Het heeft dus geen zin om zure voedingsmiddelen te vermijden, maar het is wel zinvol om bij de keuze ervan op de voedingswaarde te letten. Volle granen en peulvruchten leveren nuttige vezels, terwijl witte bloemproducten en koffie het lichaam geen waardevolle ingrediënten leveren. Voorzichtigheid is ook geboden als het gaat om alcohol en geraffineerde suiker, omdat beide de afscheiding van zuren door het lichaam remmen en zo bijdragen aan de verzuring van het lichaam.


Verdere tips voor het in evenwicht brengen van het zuur-base-evenwicht

De longen en de huid behoren tot de organen die overtollige zuren uit het lichaam transporteren; veel zuren ademen we uit in de vorm van Co2. Daarom heeft een diepe en regelmatige ademhaling een positief effect op het zuur-base-evenwicht. Je kunt dit bevorderen met ademhalingsoefeningen en zachte duursporten. Als je ervan gaat zweten, nog beter. Zweet voert ook overtollige zuren uit het lichaam. Saunasessies en alkalische baden zijn ook geschikt om uw zuur-base-evenwicht te behouden. Ze zijn in twee opzichten goed, omdat ze ook de concentratie van stresshormonen in het lichaam verlagen, waardoor de lever- en nieractiviteit toeneemt. Dit betekent: hoe meer ontspannen je bent, hoe meer zuren je lichaam kan neutraliseren en elimineren.

Conclusie: Het pad naar het zuur-base-evenwicht is het doel

Een gedegen basiskennis van het zuur-base-evenwicht dient als richtlijn voor het versterken en behouden van uw gezondheid. Het maakt duidelijk dat het geen zin heeft om druk op jezelf uit te oefenen om af te vallen vanwege de zuurgraad, of om je eetpatroon van de ene op de andere dag radicaal te veranderen. Gezondheid is persoonlijk en uw welzijn heeft te maken met uw voorkeuren. Het is effectiever als u vertrouwd raakt met de principes van het zuur-base-evenwicht, vertrouwt op uw lichaamsgevoel en in het algemeen gezonde levensstijl en streven naar een positieve levenshouding.

Volgende lezen

Gesunde Ernährung - Was ist wirklich wichtig?
Gesund und munter durch den Winter