Gezond eten: wat is echt belangrijk?

Gesunde Ernährung - Was ist wirklich wichtig?

‘Je bent wat je eet’, deze uitspraak is geen toeval. Je vormt jezelf door je dagelijkse eetgewoonten. De voedingsstoffen die je aan je lichaam levert, zijn de hulpbronnen en bouwstenen. Dit is hoe voeding uw fysieke en psychologische welzijn beïnvloedt. (De exacte aansluitingen vind je in het artikel: Gezonde levensstijl ) Maar wat is een gezond dieet? En hoe kan het uw welzijn dienen? Dit artikel vertelt het je!

Waarom een ​​gezond dieet?

Gezond eten gaat niet over afvallen, maar over je goed en tevreden voelen. Een gezond dieet moet u dienen en geen gevecht tegen uzelf zijn. Strenge verboden en planmatig eten zijn op de lange termijn contraproductief. Gezonde voeding betekent bewuste en niet wetenschappelijke voeding. U kunt zich laten leiden door uw individuele, fysieke behoeften. Helaas maken jarenlange gewoonten het vaak moeilijk om de signalen van het lichaam correct te interpreteren en verlangens van behoeften te onderscheiden.

Om je lichaamsbewustzijn te verfijnen, helpt het om een ​​paar basisregels te kennen: Een gezonde voeding is gebaseerd op een uitgebalanceerde en gevarieerde mix van verse, plantaardige voeding. Natuurlijke, hoogwaardige voedingsmiddelen voorzien het lichaam van waardevolle vitale stoffen en belasten het niet. Zwaar bewerkte voedingsmiddelen moeten daarentegen met voorzichtigheid en met mate worden gegeten; additieven moeten worden vermeden.

Wat hoort er in jouw gezonde voeding?

Tip 1: Veel verse groenten en fruit

Groenten en fruit zijn basisvoedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid en een vrij lage energiedichtheid. Vezelrijke groenten hebben een regulerende werking op de spijsvertering en stofwisseling. Secundaire plantaardige stoffen in fruit remmen ontstekingen en hart- en vaatziekten. Let bij het winkelen op variatie en regionale en seizoensproducten. Het is volledig rijp en levert veel vitamines en mineralen met een beschermende werking op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Exotische vruchten en fruit van buiten het seizoen bevatten ook alle waardevolle vitale stoffen in hun gevriesdroogde vorm (lees meer in het artikel: Hoe gezond zijn gedroogd fruit ?


Tip 2: Verminder zuivelproducten

Melk is een dierlijke kindervoeding waarvoor het menselijke spijsverteringskanaal niet is ontworpen. Het evenwicht van de darmflora heeft last van de melkeiwitten en overmatige melkconsumptie gaat onder meer gepaard met hoge bloeddruk en auto-immuunziekten. Zuivelproducten mogen daarom niet elke dag worden geconsumeerd en moeten worden vervangen door plantaardige alternatieven op basis van haver, rijst of amandelen.


Tip 3: Bewust en spaarzaam met vlees en vis

Hoewel vlees als een geconcentreerde energiebron wordt beschouwd, kan met plantaardig voedsel gemakkelijk aan uw dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen en eiwitten worden voldaan. Dierlijk voedsel draagt ​​bij aan de verzuring van het lichaam en met elk stuk vlees dat je consumeert, wordt de levensgeschiedenis van de dieren vastgelegd: chemisch behandeld of inferieur voer laat sporen na, stresshormonen uit ongepaste houderij en slacht worden in het dierweefsel afgezet. Wanneer ze worden geconsumeerd, komen ze je lichaam binnen. Als u echter niet zonder vis en vlees wilt, koop dan altijd diervriendelijke bronnen en rechtstreeks bij de producent. Bovendien mag uw wekelijkse vleesconsumptie maximaal 300 g - 600 g bedragen.


Tip 4: Geniet van geselecteerde granen

Koolhydraten leveren energie aan de spieren en hersenen en leveren vezels aan het spijsverteringskanaal. Je zou er ongeveer 50% van je dagelijkse energiebehoefte mee moeten dekken. Aardappelen en volkorenversies van peulvruchten en granen zijn ideaal. Geëxtraheerd meel bevat daarentegen nauwelijks vezels en bakproducten bevatten vaak schadelijke toevoegingen. Vermijd dergelijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk en blijf bij originele vormen van koolhydraten, zoals gierst, emmergraan of gerst.


Tip 5: Suiker verstandig

Geraffineerde suiker verzwakt de prestaties, de darmflora en het immuunsysteem. Het industriële verwerkingsproces isoleert de suiker uit de combinatie van voedingsstoffen waarin deze van nature voorkomt, bijvoorbeeld in suikerbieten. De darmen hebben echter precies deze combinatie van mineralen en vitamines nodig voor de spijsvertering. Wanneer je geraffineerde suiker consumeert, haal je de noodzakelijke vitale stoffen uit je depots.

Gezonde alternatieven zijn natuurlijke vormen van suiker – zoals kokosbloesemsuiker, dadelstroop etc. Maar je moet hier ook niet mee overdrijven, omdat suiker het verslavingscentrum in de hersenen en het hormonale evenwicht aantast, waardoor het moeilijker waar te nemen is. uw fysieke behoeften gevoelig.


Tip 6: De juiste vetten

10%-30% van de dagelijkse energiebehoefte moet gedekt worden door vetten. Ze bevatten vetoplosbare vitamines, zijn de bouwstenen voor hormonen en hebben een ontstekingsremmende werking. Zorg ervoor dat je voornamelijk onverzadigde vetzuren binnenkrijgt, zoals Omega 3 en Omega 6. Tot de hoogwaardige leveranciers behoren onder meer avocado's, noten en koudgeperste plantaardige oliën zoals lijnzaad- en saffloerolie; Koolzaadolie is het meest geschikt om te braden en te verwarmen.


Tip 7: Drink voldoende

Je lichaam heeft voldoende vocht nodig voor een functionerend metabolisme. Zorg ervoor dat je elke dag anderhalve liter water of ongezoete thee drinkt; Op warme dagen kun je beter twee tot drie liter gebruiken. Dranken die alcohol en cafeïne bevatten, belasten uw lichaam zwaar en moeten met voorzichtigheid worden geconsumeerd.

Hoe kan jouw gezonde eetpatroon eruit zien?


Tip 1: Let op uw behoeften

Eet wanneer je honger hebt en alleen dan. Waar heb je trek in? Zijn het gewoontes, verlangens of behoeften die van jou spreken?


Tip 2: Geniet bewust van maaltijden

Neem de tijd bij het eten, kauw langzaam en grondig. Dit maakt het verteringsproces makkelijker voor je darmen. Vermijd activiteiten van buitenaf, deze leiden af ​​van de verzadigingssignalen van uw lichaam.


Tip 3: Tijdsintervallen tussen de maaltijden

Puur plantaardige maaltijden zijn na ongeveer vier uur volledig verteerd. Of u meteen weer moet eten of uw spijsvertering een pauze moet geven, hangt af van de stabiliteit van uw bloedsuikerspiegel. Probeer eens uit of u zich prettiger voelt bij meerdere kleine maaltijden of bij enkele grote.


Tip 4: Snacks zijn toegestaan

Als je honger hebt en geen tijd hebt voor een rustige maaltijd, neem dan een klein tussendoortje en eet later. Noten, gevriesdroogd fruit en rauwe groenten zijn goed voor tussendoor. (Het artikel: Gezonde snacks legt uit waar je op moet letten als het om kleine snacks gaat.)



Conclusie: Ontspanning leidt tot een gezond voedingspatroon

Deze tips bieden een kleine handleiding voor een gezond voedingspatroon. Maar het belangrijkste is uw lichaam, uw gezondheid en uw welzijn. Naarmate uw lichaamsbewustzijn verfijnder wordt, kunt u uw dieet steeds meer op uw gevoelens afstemmen. In het begin ontbreekt het je misschien aan ideeën, maar nieuwe recepten zullen voor inspiratie zorgen. Creëer een gevarieerd en flexibel weekplan voor uw boodschappen. Gezond en zorgvuldig winkelen is de eerste stap naar gezond eten. Elke stap op dit pad is een succes, zelfs kleine stapjes opzij horen erbij. Denk er dus niet te veel over na om daar te komen, maar sta jezelf uitzonderingen toe; met plezier in plaats van met een schuldig geweten! Dan kunt u zonder veel moeite uw individuele, gezonde voeding verder ontwikkelen. Uw dagelijkse levenshouding zal geleidelijk veranderen en u zult zich krachtiger en comfortabeler voelen.

Volgende lezen

Gesunder Lebensstil - Eine Anleitung für mehr Wohlbefinden
Dein Weg zum ausgeglichenen Säure-Basen-Haushalt