Gezond eten: 5 handige hacks

Gesunde Ernährung - 5 wichtige Hacks

Gezond eten staat weer volop in de belangstelling, vooral tijdens de pandemie en de verspreiding van COVID-19. Omdat we allemaal gezond en fit willen blijven. Wij vroegen ons af wat gezond eten eigenlijk wetenschappelijk betekent en stelden voedingsdeskundige Anne van beren met voordelen een aantal vragen.

De start-up heeft zichzelf de taak gesteld om farmaceutisch onderzoek te combineren met natuurlijkheid en een positieve en duurzame levenshouding. Met de hooggeconcentreerde schoonheidsvitaminecomplexen in gummibeervorm laten ze niet alleen de schoonheid van een vrouw stralen, maar maken ze het tegelijkertijd kinderspel om uw dagelijkse vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Anne vertelt waar we bij gezond eten rekening mee moeten houden, welke voedingsstoffen vooral belangrijk zijn en waar ze te vinden zijn.


  1. Gezond eten is een veelgebruikte term. Maar wat betekent gezond eten vanuit wetenschappelijk perspectief? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk?

    Dit is een hele goede en belangrijke vraag, waarop geen eenvoudig antwoord bestaat. Er bestaat geen wetenschappelijke definitie van wat een gezond dieet betekent. Ons lichaam heeft individuele behoeften, afhankelijk van leeftijd, geslacht en vele andere factoren. We zijn het er echter allemaal over eens dat een gezond dieet de ontwikkeling van ziekten en vroegtijdige veroudering moet – en kan – voorkomen. Er zijn een paar vuistregels die ons helpen om elke dag voldoende en gevarieerd te eten. Zo kleurrijk mogelijk, zo vers mogelijk bereid, het liefst plantaardig. Het is belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen met een verscheidenheid aan vitamines en micronutriënten, in plaats van vast te houden aan een dieet.
    Het Planetary Health Diet biedt goede richtlijnen: elke maaltijd moet voor 50% uit groenten en fruit, voor 25% uit volkorenproducten en voor 25% uit dierlijke of plantaardige eiwitten bestaan. Aangevuld met gezonde onverzadigde plantaardige vetten en slechts een beetje suiker.


  1. Kunnen we een vergelijking maken tussen iemand die gezond eet en iemand die ongezond eet? Hoe zouden deze twee diëten eruit kunnen zien? En welke impact zouden ze hebben?

    Dit is een leuk gedachtenexperiment. Onze levensstijl – dat wil zeggen hoe we eten, leven en bewegen – beïnvloedt de toekomst en hoe we ons over jaren of decennia zullen voelen. Mensen zeggen altijd graag “de huid is meedogenloos” als ze het hebben over schade door de zon. Maar de rest van het lichaam is ook boos.
    Je kunt het je zo voorstellen: iemand die alleen bewerkte producten eet zoals fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, snoep etc. met veel industriële suiker, zonder vers voedsel met groenten en fruit te eten en zonder te sporten, verhoogt zijn risico op het ontwikkelen van diverse ziekten vele malen door het aanwakkeren van ontstekingsprocessen in zijn lichaam en deze te laten blijven branden. Niet alleen kunnen zwaarlijvigheid, een hoog cholesterolgehalte of diabetes ontstaan, maar bepaalde vormen van kanker kunnen ook bevorderd worden door zo’n “ongezonde” levensstijl. Onder meer omdat bovengenoemde voedingsmiddelen ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken.
    Omgekeerd kan een actieve, bewuste levensstijl met een gevarieerde voeding deze ziekten op prachtige wijze voorkomen. Voor beide uitersten geldt: de effecten zijn niet altijd direct zichtbaar of merkbaar. In ieder geval over maanden en jaren.

    Over dertig jaar zullen we niet alleen onze gezondheid moeten garanderen, maar ook die van de planeet – en daar kunnen en moeten we vandaag mee beginnen. En heel belangrijk: ook hier draait het om balans! Cheats en lekkernijen zijn toegestaan ​​- mijn tip is om je te concentreren op al het voedsel dat als gezond wordt beschouwd en nog steeds super lekker is!


  1. Zijn er onderzoeken naar welke voedingsstoffen veel mensen missen en die vaak niet voldoende gedekt kunnen worden door hun voeding?

    Die zijn er - ook al verschillen ze meestal tussen volwassenen en kinderen, soms mannen en vrouwen, en worden ze helaas niet elk jaar bijgewerkt.

    In westerse landen, zoals hier, is het – vooral in de wintermaanden – vaak vitamine D. Vrouwen hebben vaak last van ijzertekort. Afhankelijk van de plaats en levensfase en de voedingsgewoonten kan ook een tekort aan jodium, foliumzuur en vitamine B12 worden vastgesteld. Over het algemeen kan worden gezegd dat een uitgebalanceerd dieet in uw dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen kan voorzien. Suppletie is echter vaak zinvol bij het dagelijkse multitasken, in bepaalde seizoenen en bijvoorbeeld bij een veganistisch dieet.

    Je moet ook goed letten op atleten, omdat ze een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen hebben. Hier moet je niet alleen letten op snacks die de energie verhogen, maar ook op snacks die veel vezels en veel vitamine C bevatten en een laag effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit versterkt het immuunsysteem en de kracht.


  1. Waarom hebben we elke voedingsstof nodig? Welke functies hebben ze in ons lichaam?

    Het antwoord op de functie van vitamines vult hele boeken. Maar hier zijn een paar belangrijke feiten in één oogopslag:
    De meeste vitamines en voedingsstoffen hebben niet alleen een functie in ons organisme, maar zijn echte multitaskers. Ze ondersteunen elkaar bij stofwisselingsprocessen en celvorming en dragen zo elke dag, eigenlijk elke seconde, bij aan onze gezondheid.

    • Vitamine D - de zonnevitamine : essentieel voor de gezondheid van de botten, het immuunsysteem en de spieren.

    • IJzer is verantwoordelijk voor de vorming en ademhaling van onze cellen – door zuurstof aan onze rode bloedcellen te binden. Daarom maakt een ijzertekort je bleek, moe en uitgeput.

    • Jodium is essentieel omdat het de functie van de schildklier ondersteunt. Dit reguleert op zijn beurt onze stofwisseling.

    • Foliumzuur hebben we nodig voor groeiprocessen en celdeling. Dit sporenelement is zo belangrijk, vooral vóór en tijdens de zwangerschap, dat het specifiek moet worden ingenomen.

    • Vitamine B12 hebben we ook nodig voor de celdeling en bloedvorming, maar ook onze zenuwen. Veganisten moeten het zeker aanvullen.

    • En nogmaals over het trefwoord Evergreen Vitamine C en Co : Vitamine C is niet alleen essentieel voor veel stofwisselingsreacties of voor de structuur van onze botten, kraakbeen en bindweefsel. Het is ook een antioxidant – een vrije radicalenvanger. De vrije radicalen worden gecreëerd door metabolische processen zelf of door externe stressoren zoals nicotine of UV-straling. Het onderscheppen ervan en ze in balans houden voordat ze onze cellen overmatig beschadigen, is één van de redenen waarom vitamine C zo ongelooflijk belangrijk voor ons is.

      De effecten van de vitamines zijn allemaal bewezen door langetermijnstudies. Daarom zijn er veel gezondheidsclaims (bewezen langetermijnstudies), zoals de stelling “Vitamine A, vitamine D, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, zink en foliumzuur dragen bij aan de normale werking van het immuunsysteem.”


  1. In welke voedingsmiddelen vinden we deze vitamines en voedingsstoffen? Of hoe komen ze in ons lichaam?

    Vitamine D kan het lichaam grotendeels zelf aanmaken via UV-licht. Het is moeilijk om het vitamine D-gehalte volledig te dekken via de voeding alleen, zelfs als vitamine D wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis, paddenstoelen, avocado en eieren.

    Foliumzuur , ook wel vitamine B9 genoemd, vind je vooral in voedingsmiddelen zoals spinazie, broccoli, bloemkool en boerenkool.

    Voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium zijn onder meer melk en zuivelproducten, zeevissen, algen en zeewier.

    Vitamine B12 zit vooral in vis, vlees en eieren. Daarom moet het als capsule of tablet worden ingenomen als u een veganistisch dieet volgt.

    Als het om vitamine C gaat, heb je keuze te over. Aardbeien zijn seizoensgebonden, caloriearm, hebben een hoog watergehalte en bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Dergelijke powerberries zijn ook frambozen en bosbessen . Rijk aan vitamine C, maar ook aan A en E, ijzer en secundaire plantaardige stoffen. Deze laatste versterken ons immuunsysteem als natuurlijke bron.

    En nog eens als tip en stukje kennis voor sporters : Bessen zijn gewoonweg prima snacks voor actieve mensen, want door hun vezel- en waterrijke samenstelling zorgen ze er in tegenstelling tot bijvoorbeeld druiven niet alleen voor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt. een korte tijd, maar houd het ook stabiel.

    De richtlijnen over hoeveel van elke vitamine we moeten consumeren om in onze dagelijkse behoefte te voorzien, zijn te vinden bij de Duitse Voedingsvereniging (DGE). De DGE geeft echter alleen aanbevelingen en geen maximumbedragen.


  1. En zijn er echte superfoods voor jou? En wat betekenen ze?

    Er zijn zelfs heel veel powerfoods! Wees voorzichtig, er is hier niets exotisch. Mijn superfoods zijn eerder kleurrijke seizoensproducten uit de groente- en fruitafdeling. Deze herken je niet alleen aan de ruime beschikbaarheid in het schap, maar ook aan de rijke, frisse kleuren. Deze kleuren geven de superingrediënten aan: secundaire plantaardige stoffen. Ze hebben onder meer ontstekingsremmende en antibacteriële effecten. Hier wordt gezegd: het is het mengsel dat het maakt. Want: eten is informatie. En we willen zoveel mogelijk verschillende informatie over ons lichaam!
    Een lekker tussendoortje dat je altijd bij je moet hebben, naast je favoriete noten, zijn dadels en gojibessen, die de bloedsuikerspiegel langdurig stabiel kunnen houden.


  1. Een gezond dieet is zo belangrijk voor ons en ons lichaam. Weet jij hoeveel procent van de Duitsers echt gezond eet?

    Oef, een percentage is lastig in te schatten en dat kun je volgens mij niet zeggen. Ik vermoed dat steeds meer Duitsers gezonder eten, omdat iedereen zich bewust is geworden van het belang van een uitgebalanceerd en vitaminerijk dieet, vooral door de huidige situatie. Ik denk dat het excuus vaak was/is dat het je niet lukt om gezond te eten vanwege je stressvolle dagelijkse werkroutine. Nu we veel thuis zijn, hebben veel mensen gemerkt hoe gemakkelijk en snel het kan zijn en hoe gezond eten geen rocket science hoeft te zijn.

  2. Heb jij een paar tips voor ons hoe we in onze vitaminebehoefte kunnen voorzien en hoe een gezond voedingspatroon voor iedereen mogelijk is?

    Ik heb ze! Laten we beginnen met perspectief: stel je voor hoeveel geweldige, smakelijke en gemakkelijk te bereiden voedingsmiddelen er zijn, zoals fruit en groenten, die we onszelf niet hoeven te verbieden. Het doel is om een ​​portie hiervan in al je maaltijden te integreren en aan te vullen met volkorenproducten, eiwitbronnen en verzadigde vetzuren in dressings of met zaden en noten.
    Trefwoord noten: Houd jezelf voor de gek en neem altijd een portie van je favoriete gezonde snacks mee, zoals noten, gojibessen of dadels in plaats van standaard de chocoladereep te kiezen. Of natuurlijk gevriesdroogd fruit van buah. En als je het moeilijk vindt om regelmatig en gevarieerd te eten vanwege een stressvol leven van alledag dat veel multitasken vereist, kan ik onze beren uiteraard aanbevelen als gericht voedingssupplement. We hebben nu zoveel variëteiten dat we aan een breed scala aan behoeften kunnen voldoen. Het is belangrijk om veel plezier te hebben tijdens het eten, tussendoortjes en met de Beren. Kijk meer naar de mogelijkheden van wat je kunt eten. Wij vinden dat gezond eten leuk kan en moet zijn!

    Anne's 5 hacks voor een gezond voedingspatroon:

    🤸🏼‍♀️ Lichaamsintelligentie: Probeer te begrijpen welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en begrijp en gebruik de signalen van je lichaam.

    🥗Voeding is informatie: Diversiteit in het soort voeding is de sleutel tot een gezond voedingspatroon dat bovendien duurzaam is.

    🍏 Vijf per dag: Vijf porties groenten en fruit per dag, bij voorkeur in een verhouding van 2:3

    🌈 Eet de regenboog: diversiteit niet alleen in het soort voedsel, maar ook in de kleuren - trefwoord secundaire plantaardige stoffen.

    🍉 Eet je water: voedingsmiddelen kunnen je helpen aan je dagelijkse drinkbehoeften te voldoen, zoals komkommers of watermeloen

    Volgende lezen

    5 fruchtige Snacks für große und kleine Kinder
    Die 5 wichtigsten Nährstoffe für hormonelle Balance