Voor Bijendag op 20 mei hebben we de kleine helpers van de natuur onder de loep genomen. Naast de honingproductie hebben ze ook andere belangrijke taken. Zonder bijen zouden onze vruchten niet zo talrijk en divers zijn. Waarom? Dit lees je in het interview met Michael Gelhaus, bijenexpert van nearBees . Nearbees helpt hobby-imkers hun honing op de markt te brengen, regionaal te verkopen en zo de bijensterfte tegen te gaan. We stelden de directeur van de start-up een aantal vragen over de vliegende bloemenliefhebbers.
Michael, waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons milieu? En wat doen de kleine helpers precies naast honing?
Zowel honing als wilde bijen zijn essentieel voor een kleurrijke, bloeiende, soortenrijke en gezonde natuur: op zoek naar nectar en stuifmeel bestuiven ze – bijna incidenteel – duizenden planten. Ongeveer 80 procent van onze inheemse flora is afhankelijk van bestuiving door insecten. Hoe minder bijen er zijn, hoe minder planten worden bestoven. De natuurlijke biodiversiteit en daarmee de huizen van talloze levende wezens zouden onherroepelijk verloren gaan, terwijl we te maken krijgen met groente- en fruitschappen die steeds leger en saaier worden.
En hoe helpen ze onze vruchten?
Bijen zijn onvervangbaar in de bestuiving van groente- en fruitgewassen over de hele wereld. Dankzij hen en andere bestuivende insecten neemt niet alleen de hoeveelheid oogsten toe, maar ook hun kwaliteit: de vruchten worden groter, zwaarder en mooier. In Duitsland zorgen bijen onder meer voor hoge oogstopbrengsten van bessen, steenfruit en pitfruit. Zonder hun bestuivingsprestaties zouden gedroogde bessen , appeltaart, kersenjam etc. tot het verleden behoren.
De dood van bijen ligt op ieders lippen. Maar wat betekent dat precies? Waarom sterven er zoveel bijen?
De dood van bijen heeft verschillende oorzaken, waarvan er één de voortschrijdende klimaatverandering is. De bijen, wier leven duidelijk is afgestemd op de temperatuur en het seizoen, raken in de war door de veranderende klimatologische omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat ze vanwege de milde winters te vroeg in het jaar uitvliegen en geen voedsel kunnen vinden omdat de plantenwereld is nog niet klaar. Naast de klimaatverandering veroorzaken veranderingen in de landbouw ook problemen. Enerzijds vinden ze door monoculturen alleen maar eentonig voedsel, anderzijds worden ze ziek of sterven ze door gewasbeschermingsmiddelen en pesticiden. Ten slotte betekent de achteruitgang van de bijenteelt ook dat er minder bijen zijn. Ze vertrouwen op de zorg en aandacht van hun imkers, omdat ze zichzelf niet kunnen beschermen tegen parasieten en andere indringers.
En hoe kunnen wij mensen de bijen helpen?
Gelukkig zijn er veel manieren om het welzijn van onze lokale bijen te ondersteunen. De meest effectieve manier is natuurlijk om zelf bijen te houden, maar dit is uiteraard maar voor een paar mensen mogelijk. Des te belangrijker is het daarom om regionale (hobby)imkers te steunen – bijvoorbeeld door de aankoop van hun honing. Hierdoor kunnen ze hun tijd- en kostenintensieve hobby voortzetten en tegelijkertijd investeren in het welzijn van hun bijen. Want ook al kan honing uit het buitenland worden geïmporteerd, de bestuivingsprestaties van de bijen kunnen dat niet.
Iedereen die het geluk heeft een tuin of balkon te hebben, kan deze op een bijvriendelijke manier aanplanten en zo kleine, heerlijke paradijsjes voor de bijen in de eigen buurt creëren.
Maar wat kun je doen als je in de stad woont in een appartement zonder balkon?
Bewust kiezen voor voedsel kan bijen ook op andere gebieden helpen. Het kopen en consumeren van biologische en lokale producten ondersteunt een pesticidevrije en gevarieerde landbouw.
Hoe help jij de bijen bij nearBees?
Wij willen graag meer bijen een leefgebied bieden door hobby-imkers de mogelijkheid te bieden hun honing eenvoudig en zelfstandig op de markt te brengen. Op nearBees.de kunnen imkers hun honing in elke gewenste hoeveelheid en tegen specifieke prijzen aanbieden. Honingliefhebbers kunnen dan gericht zoeken naar honing uit hun buurt of uit andere delen van Duitsland en deze rechtstreeks bij de imkers opvragen.
Ook bieden wij sponsoring aan voor particulieren en bedrijven. Er worden nieuwe bijenkolonies gecreëerd, imkers worden ondersteund en tegelijkertijd wordt waardevolle kennis over bijen en het houden ervan overgedragen. Last but not least verkopen wij ook bijvriendelijke zaden waarmee zelfs het kleinste balkon goedkoop en eenvoudig kan worden omgetoverd tot een heerlijk bijenbuffet. Met onze ideeën willen we iedereen manieren laten zien om bijen te beschermen, ongeacht welk financieel of tijdsbudget er beschikbaar is. Omdat de bijen hier en nu afhankelijk zijn van onze hulp! Of we nu een bloembak planten, lokale honing kopen, een sponsorschap aangaan of kennis over bijenbescherming doorgeven: samen kunnen we zorgen voor meer bijen.