Welk fruit bevat de meeste vitamines?

Welches Obst hat die meisten Vitamine?

Fruit, fruit en groenten – ze kunnen ons allemaal beschermen tegen tal van ziekten als ze regelmatig worden geconsumeerd. Ze verminderen het risico op obesitas, diabetes en hartziekten.

Maar welke fruitsoorten zijn het lekkerst en welke vitamines zitten er eigenlijk in? We deden wat onderzoek en vonden de fruitsoorten met het hoogste vitamine C-gehalte.


Welke vitamines zijn er en wat is hun functie?


In onze eerdere artikelen hebben we al veel belangrijke voedingsstoffen en hun positieve eigenschappen genoemd. In onze blogartikelen vind je belangrijke informatie over gezond afvallen , gedroogd fruit tijdens de zwangerschap en nog veel meer.

We hebben vitamines nog maar een paar keer besproken, dus vandaag ontdek je hoe belangrijk deze voedingsstoffen eigenlijk zijn voor ons lichaam: essentieel omdat je lichaam niet zonder kan.


vitamine C

De bekendste vitamine is een echte alleskunner, omdat hij niet alleen onze stofwisseling reguleert of ons immuunsysteem versterkt. We komen later terug op waartoe het nog meer in staat is.


B-vitamines

Vitamine B en B2 zijn belangrijk voor de functie van onze zenuwen en voor de energieproductie. B2 is ook betrokken bij de vorming van vetzuren en eiwitten.

Vitamine B6 is verantwoordelijk voor onze groei omdat het helpt bij de opbouw van eiwitten. Verder is het van groot belang voor ons immuunsysteem en voor de aanmaak van rood bloedpigment.

Vitamine B3 helpt bij het herstellen van schade aan het genetisch materiaal en is verantwoordelijk voor het leveren van energie. Bovendien is het betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Vitamine B12 ondersteunt ons immuunsysteem en bevordert de fysieke en mentale prestaties. Als een andere multi-getalenteerde vitamine is het belangrijk in veel metabolische processen. Bovendien is het nodig voor de bloedvorming en de vorming van nieuwe cellen.


Vitamine A en D

Vitamine A beschermt onze huid en slijmvliezen. Het is ook de oogvitamine en zorgt ervoor dat we in de schemering kunnen zien.

Vitamine D daarentegen helpt ons lichaam calcium uit de darmen op te nemen en in onze botten op te nemen. Het is ook belangrijk voor ons immuunsysteem en celrijping.


Vitamine E en K

De eerste beschermt onze cellen tegen vrije radicalen door ze te onderscheppen. Vitamine K bevordert onze bloedstolling en is betrokken bij de opbouw van eiwitten voor het bloed, de nieren en de botten.


Welk fruit bevat welke vitamines?

Bij een gezond voedingspatroon gaat het niet alleen om de vraag welk fruit het gezondst is of je het beste kan helpen met afvallen. Het allerbelangrijkste zijn de gezonde ingrediënten die u helpen een uitgebalanceerd dieet te volgen en uw lichaam te versterken.


Bosbes, aardbei en framboos

Al deze kleine, aromatische bessen bevatten een verscheidenheid aan gezonde ingrediënten, zoals vitamine A, B, C en E.

Bosbessen en aardbeien zijn bijzonder nuttig bij de behandeling van hart- en vaatziekten en het reguleren van uw bloeddruk. Frambozen helpen je met je immuunsysteem.

Alle bessen samen vormen een werkelijk heerlijke vitaminecocktail die je met onze buah-vruchten zelfs in een ontbijtsmoothie kunt mixen.


Cantaloupe meloen

De vrucht met het oranje vruchtvlees bevat veel vitamine A en C. Het kan je dus helpen je immuunsysteem te versterken en te beschermen tegen alle ziekten.


Laf

De kleine steenvrucht is een echte vitaminereep omdat hij vitamine A, B1, B2, B6 en C bevat – ideaal voor een uitgebalanceerd dieet en een gezond lichaam. Daarom hebben wij ook gevriesdroogde vijgen in ons assortiment.


rozijn

Hoewel de druif tijdens het droogproces een deel van zijn vitamine C-gehalte verliest, beschikt hij nog steeds over een overvloed aan gezonde voedingsstoffen zoals B-vitamines.


Zwarte bes

Als een van de oudste en lokale geneeskrachtige planten bevat de zwarte bes ruim drie keer zoveel vitamine C als een citroen. Het heeft een zeer positief effect op uw cardiovasculaire en immuunsysteem.


citroen

De gele, zure vrucht wordt beschouwd als de ultieme bron van vitamine C. Daarom zijn er nog veel meer vruchten die hun vitaminegehalte kunnen overtreffen.

Omdat we niet alle fruitsoorten kunnen opsommen die onder onze neus vallen, hebben we hieronder een uitgebreide tabel voor je gemaakt. Hiermee kom je er snel achter welke van jouw favoriete fruitsoorten welke vitamines bevatten. Dus neem nu een kijkje!

Vitaminen

Fruit

C


Ananas, peer, bramen, aardbeien, grapefruit, frambozen, zwarte bessen, kersen, mandarijn, kruisbessen, watermeloen, citroen

B6

banaan

C, K

kiwi

C, B1

Oranje

C, K*

perzik

K

Pruimen

C*, K

druiven

A

Abrikoos, nectarine

C, EEN

Honingmeloen, mango, groene meloen


* bevat slechts kleine hoeveelheden (minder dan 5 procent van de dagelijkse behoefte), maar draagt ​​bij aan het aanbod


Waarom is vitamine C zo belangrijk voor jou en je lichaam?


Nu weet je welk fruit in je dieet welke vitamines bevat. Maar nu gaat het over de belangrijkste van alle vitamines: ascorbinezuur (vitamine C).

Want vitamine C is niet alleen goed voor je immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het de vorming en functie van je bindweefsel, je botten en je tanden en is het betrokken bij de vorming van boodschapperstoffen en hormonen. Vitamine C activeert bovendien je celstofwisseling, bevordert de opname van ijzer en beschermt tegen vrije radicalen.


Uw dagelijkse behoeften

De hoeveelheid vitamine C die je dagelijks nodig hebt is 100 milligram. Ons lichaam kan de vitamine niet zelf aanmaken. Je moet de voedingsstof elke dag via je eten binnenkrijgen.

U hoeft zich echter geen zorgen te maken over een overdosis. Als u vitamine C op natuurlijke wijze via de voeding opneemt, scheidt uw lichaam overtollige vitamine C uit, die het niet via de nieren kan opslaan.

U moet echter niet toestaan ​​dat u een te tekort aan vitamine C krijgt. De zeelieden van de afgelopen eeuwen hebben pijnlijk moeten ervaren waar dit toe leidt: scheurbuik, een ziekte die ontstaat door maandenlange onvoldoende aanvoer van vitamine C en eindigt in een pijnlijke dood.

Maar maak je geen zorgen: dankzij onze moderne voedingsmogelijkheden krijgen we bijna allemaal voldoende vitamine C binnen.


Welk fruit bevat de meeste vitamine C?

Tot op de dag van vandaag worden citrusvruchten traditioneel beschouwd als de belangrijkste leveranciers van vitamine C. Zelfs in ons lokale fruitassortiment zijn er vruchten die meer dan citroen bevatten.

Maar welke vrucht de echte vitamine C-bom is, kun je in onderstaande tabel ontdekken. Hier hebben we de 16 beste vitamine C-leveranciers geselecteerd die je gemakkelijk kunt integreren in je gezonde voeding.

Plaats

fruit

tot 100 g fruitvitamine C


1.


Australische struikpruim


3.150 mg

2.

Camu Camu

2000 mg

3.

Acerola-kers

1700 mg

4.

rozenbottel

500 mg

5.

Duindoornbes

450 mg

6.

Guave

273 mg

7.

Zwarte bes

177 mg

8e.

papaja

82 mg

9.

kiwi

71 mg

10.

aardbei

65 mg

11.

citroen

53 mg

12.

Oranje

50 mg

13.

Pompelmoes

44 mg

14.

mango

39 mg

15.

rode bes

36 mg

16.

Kruisbes

35 mg


Met de aardbei en de mango hebben we zelfs twee van deze vitamine C-bommetjes in ons buah-assortiment. Hierdoor kun je gemakkelijk in je dagelijkse behoefte voorzien met een selectie van onze heerlijke gedroogde snacks.


Heerlijke vitamine C-recepten

Om aan je dagelijkse vitamine C-behoefte te voldoen, hoef je niet alleen maar puur fruit te eten. Veel spannender is het om jouw favoriete vitamine C-bom in onze recepten op te nemen.

Net als de aardbei-chiaspread : Met 65 milligram vitamine C per 100 gram vers fruit, kunt u de aardbei ook in onze gevriesdroogde versie gebruiken om aan uw behoeften te voldoen.

En ook al staat de mango “slechts” op de 14e plaats in onze tabel, het kan niet misgaan. Gebruik onze gevriesdroogde biologische mango in een sappige appel-mango dip .

Als dessert is er het bessenijs op een stokje met de bessen-fruitmix Strawberry & Friends . Samen met de aardbeienspread en de mangodip tover je een heel vitamine C-menu tevoorschijn.


Onze goede conclusie over vitamines in fruit

Als je gezond en uitgebalanceerd wilt eten, kun je groenten en fruit onvermijdelijk niet vermijden. Met hun talrijke en voedzame ingrediënten beschermen de vruchten je in de herfst en winter tegen ziektes en verkoudheid.

Daarom kun je onze gevriesdroogde buah-vruchten gebruiken, vooral buiten het seizoen. Door het zachte droogproces blijven de meeste gezonde voedingsstoffen behouden en kan je daardoor ook in de koude wintermaanden van voldoende vitamines voorzien.


Een heerlijke win-winsituatie!

Volgende lezen

Gesunde Snacks selber machen – Fruchtig, süße Snack-Rezepte
Fruchtig schokoladige Ostereier: Bliss Balls in Schokolade gehüllt