Wilde blauwe bessen zijn niet alleen populair bij volwassenen, de kleine blauwe vruchtjes hebben ook een schare fans onder kinderen. En terecht: ze zijn heerlijk om als tussendoortje te eten, smaken heerlijk in de yoghurt en maken van elke muffin een fruitbom.
Maar de kleine wonderbes is niet alleen een ideale metgezel voor tussendoortjes, koken en bakken, de eigenschappen ervan zijn net zo divers als het aantal in een groot blikje. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet:
Wist je al dat…
...wilde bosbessen zijn leveranciers van belangrijke vitaminen en mineralen . Ze bevatten vitamine B, C en E, bètacarotenen, ijzer, zink, kalium, koper, magnesium en calcium. Daarom zou het zoveel gezondheidsbevorderende effecten hebben.
... het blauwe pigment in de wilde bosbes, anthocyanine , is de reden waarom het zo gezond zou zijn. Het werkt als een antioxidant in het lichaam en kan helpen vrije radicalen op te vangen.
... er wordt gezegd dat de wilde bosbes qua antioxidanten alleen wordt overtroffen door de gojibes en de aroniabes.
…niet alle bosbessen zijn hetzelfde. Wij maken onderscheid tussen wilde blauwe bessen en gecultiveerde blauwe bessen . Deze laatste zijn vaak groter en hebben wit vruchtvlees.
...de schil van bosbessen is bedekt met een natuurlijke witte rijp die hem moet beschermen tegen uitdroging. Was ze daarom pas kort voor consumptie.
... wilde blauwe bessen zijn in juli in het hoogseizoen en groeien aan struiken van bijna 30 cm hoog in het bos.
....de wilde bosbessenstruiken kunnen zelfs bosbranden overleven en dan nog meer heerlijke bessen produceren.
...de natuurlijke kleurstof in wilde bessen kan je tong en vingers blauw maken als je ze eet.
...de wilde bosbessenstruik gaat een symbiose aan met een schimmel om meer voedingsstoffen op te kunnen nemen.
... een wilde bosbessenstruik kan wel 6.000 bessen produceren.