Gezond en vrolijk de winter door

Gesund und munter durch den Winter

Een sterk immuunsysteem

De winter is berucht vanwege verkoudheid en griep. Hiervoor zijn verschillende redenen. Over het algemeen worden we in de winter blootgesteld aan zwaardere omstandigheden. Koude, regen en sneeuw vragen veel van het lichaam. Vooral als je het afwisselt met droge, warme verwarmingslucht en gesloten ruimtes vol mensen. Ziekteverwekkers hebben daar de beste omstandigheden om zich te vermenigvuldigen.

Bovendien is het immuunsysteem in de winter meestal verzwakt. Koude en verwarmde ruimtes drogen de slijmvliezen uit, waardoor bacteriën en virussen gemakkelijker in de luchtwegen kunnen komen. Minder zonlicht betekent ook minder vitamine D in het lichaam. Maar dit is verantwoordelijk voor het activeren van de killercellen. Winterduisternis maakt je vatbaarder voor ziekten.

Dit helpt je immuunsysteem

In principe spelen hierbij alle factoren die als bouwstenen van een gezonde levensstijl worden beschouwd een rol. Continue en gematigde lichaamsbeweging is daarom nuttig. Je immuunsysteem wil dus geen fysieke traagheid of topsport. Regelmatige periodes van ontspanning en rust zijn ook belangrijk. Zowel een gebrek aan slaap als langdurige stress verzwakken het immuunsysteem. Dit is allemaal belangrijk, maar de sleutel tot een sterk immuunsysteem ligt in de darmen.

De darmflora is cruciaal

Een gezonde darmflora is de basisvereiste voor een sterk immuunsysteem. Het merendeel van alle immuuncellen bevindt zich in de darm en is afhankelijk van de micro-organismen.

Wil je dus blijvend iets doen voor je immuunsysteem, begin dan bij je darmflora. Een vezelrijk dieet is bijzonder belangrijk. Goede bronnen van vezels zijn peulvruchten, maar vooral groenten en fruit. Een gevarieerde en frisse voeding draagt ​​bij aan een gezonde darmflora en vormt daarmee de basis voor een goede immuunsterkte.

Vitaminen voor immuniteit

Vitaminen spelen ook een belangrijke rol in het immuunsysteem. Vitamine C wordt algemeen beschouwd als een ‘immuunvitamine’. Het biedt geen bescherming tegen verkoudheid, maar zorgt er wel voor dat immuunprocessen soepel verlopen. Bovendien onderschept het samen met secundaire plantaardige stoffen en vitamine E vrije radicalen. Vitamine E verhoogt ook de activiteit van bepaalde immuuncellen. De vorming van immuuncellen wordt op zijn beurt ondersteund door vitamine A. Zorg er dus voor dat u uw lichaam voorziet van een grote verscheidenheid aan vitamines.


Een hete smoothietip

Hete smoothies zijn hier een heerlijke en gemakkelijke oplossing. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het minder ruime aanbod op de groente- en fruitafdeling. Omdat de mengsels van buah een grote verscheidenheid aan vruchten bevatten, is het volledige spectrum aan vitamines gevuld. Om uw immuunsysteem op te laden, raden wij vooral de proefpakketset aan. Drie fruitmengsels die bij bereiding met heet water bijzonder lekker smaken en zorgen voor een aangename warmte.

Volgende lezen

Dein Weg zum ausgeglichenen Säure-Basen-Haushalt
Neues Jahr - Frische Vorsätze: Lass Deine Wünsche für 2019 wahr werden