Bosbessen zijn geliefd bij jong en oud. Kinderen snacken ze zo uit het handje, volwassenen strooien ze door hun yoghurt of bakken er heerlijke muffins mee. Maar deze kleine, blauwe krachtpatsers hebben meer in hun mars dan alleen een heerlijke smaak. Daarom hebben wij een aantal verrassende weetjes over de wonderbes op een rijtje gezet.
Wist je dat …
... wilde bosbessen boordevol vitamines en mineralen zitten? Ze bevatten vitamine B, C en E, bètacarotenen, ijzer, zink, kalium, koper, magnesium én calcium. Niet gek dus dat ze zo’n gezondheidsboost geven.
... … het blauwe pigment anthocyanine dé geheime kracht van de bosbes is? Deze antioxidant helpt je lichaam om vrije radicalen te neutraliseren.
… qua antioxidanten alleen de gojibes en aroniabes hoger scoren dan de wilde bosbes?
… er verschil is tussen wilde en gecultiveerde bessen? Wilde bessen zijn kleiner, donkerder en hebben blauw vruchtvlees. De grotere gekweekte variant is juist wit van binnen en daardoor ook minder gezond.
… de schil van bosbessen een natuurlijke witte waas heeft? Dit laagje beschermt ze tegen uitdroging. Was ze daarom pas vlak voor je ze opeet.
… het hoogseizoen van wilde bosbessen in juli ligt? Ze groeien op lage struiken van zo’n 30 cm hoog, gewoon in het bos.
… bosbessenstruiken zelfs bosbranden kunnen overleven? Daarna blijven ze vaak gewoon nog meer bessen produceren.
… de natuurlijke kleurstof van wilde bessen je tong en vingers blauw kleurt? Net een beetje magie bij elke hap.
… de wilde bosbessenstruik een symbiose met een schimmel aangaat, zodat hij meer voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen?
... één struik wel meer dan 6000 bosbessen kan produceren?