Het is geen geheim meer dat Buah's groente- en fruitstukjes gevriesdroogd zijn. Maar wat betekent gevriesdroogd precies? Om u te laten begrijpen waarom onze fruitsnacks zo gezond en aromatisch zijn, leggen wij kort het productieproces erachter uit.
Vriesdrogen (ook wel sublimatiedrogen of lyofiliseren genoemd - maar je hoeft het niet te onthouden) is een ingenieuze en eeuwenoude uitvinding: door water te verwijderen, wordt voedsel langer houdbaar. In Mongolië werd vlees bijvoorbeeld 1000 jaar geleden gevriesdroogd om de soldaten op hun lange reis naar Europa van voedsel te voorzien. Bijna zoals die van ons - alleen bieden wij u in plaats daarvan fruitige vitamines.
Waar wordt vriesdrogen gebruikt?
Vriesdrogen wordt niet alleen toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de archeologie (voor vochtig hout of leer), in bibliotheken voor de restauratie van door water beschadigde documenten, voor dierentaxidermie of voor glanzend papier en kunstafdrukken om ze te beschermen tegen vastlopen. En ook in de farmaceutische industrie bij het drogen van medicijnen om actieve ingrediënten te stabiliseren tot vlak voor gebruik, om de houdbaarheid te verlengen of om de doseernauwkeurigheid te verbeteren.Het vriesdroogproces is vooral nuttig bij voedsel omdat producten langer houdbaar zijn. tijd. Waardevolle voedingsstoffen en vitamines, smaak- en kleurstoffen die normaal gesproken na verloop van tijd verdwijnen, blijven ook behouden. Een goed voorbeeld zijn kruiden, specerijen of oploskoffie. Of gewoon fruit.
Hoe werkt het vriesdroogproces?
Laten we het vriesdroogproces nu eens nader bekijken met behulp van de vruchten en een ananas als voorbeeld gebruiken. Onze ananas wordt geteeld in Costa Rica. Daar wordt hij pas geoogst als hij volledig rijp is. Helaas worden veel vruchten onrijp geoogst en naar Europa vervoerd. Niet alleen de vitamines die pas tijdens het rijpingsproces worden aangemaakt gaan verloren, maar ook de intense fruitsmaak. Daarom hechten wij er veel waarde aan om pas na het rijpingsproces te oogsten. Zes uur na de oogst wordt de ananas door onze lokale partners in kleine stukjes verwerkt en ingevroren. Dit gebeurt heel voorzichtig, met behulp van grote vriesdroogmachines, waardoor de vitamines en smaak veel beter behouden blijven dan bij conventioneel drogen. Een vriesdroogsysteem bestaat uit twee onderling verbonden kamers. Terwijl de ene kamer de ananas eerst diepgevroren zet, wordt deze in de andere kamer onderworpen aan een onderdruk van zes millibar. In deze zogenaamde vacuümkamer wordt een aanzienlijke hoeveelheid water uit de ananas verwijderd. Het spannende is dat het vocht uit de bevroren ananas tijdens het hele proces niet terugkeert naar zijn vloeibare toestand, maar verdampt of direct sublimeert. Wat overblijft is een gevriesdroogde ananas . Hetzelfde proces gebeurt bij de aardbei , de mango en alle andere vruchten die we in ons buah-assortiment hebben.
Wat gebeurt er na het vriesdrogen?
Nadat onze knapperige fruitstukjes de vriesdroogmachine verlaten, worden ze verpakt en naar Duitsland getransporteerd, waar ze in samenwerking met sociale werkplaatsen met de hand worden gevuld in mooie buah-verpakkingen. Of het nu gaat om een fruitsmoothie, als hoogtepunt in de muesli of in een salade of als puur tussendoortje, niets staat fruitig en gezond genieten in de weg.
Kijk zelf maar!
Vind je favoriete fruit in gevriesdroogde vorm in onze online shop en word net als wij fan van deze ingenieuze technologie :)