Voedselverspilling: de houdbaarheid en houdbaarheidsdatum

Lebensmittelverschwendung: Das musst Du über das MHD und Lagerung wissen

Volgens Welthungerhilfe belandt jaarlijks wereldwijd ongeveer 1,3 miljard ton voedsel in vuilnisbakken – ongeveer een derde van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd. Ook in Duitsland ziet het er niet beter uit: we gooien jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton voedsel weg – dat is 75 kilogram voedsel per persoon . Elk jaar. Een enorme verspilling – vooral als je bedenkt dat ongeveer 811 miljoen mensen in de wereld tegelijkertijd honger lijden .

 

Wat veroorzaakt zoveel voedselverspilling?

De belangrijkste reden voor de grote hoeveelheden voedsel die in de prullenbak belanden: het raakt beschadigd tijdens de productie of het transport of het bederft in magazijnen, in supermarkten en in onze huishoudens. Ze bederven feitelijk - of worden ten onrechte als verwend beschouwd omdat bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum is verstreken. Maar wat zit er precies achter deze indicator? Wat is het verschil met de houdbaarheidsdatum? En hoe weet je of je echt voedsel moet weggooien? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp voedselverspilling.

 

Houdbaarheidsdatum: wat is dat precies?

Allereerst: de houdbaarheidsdatum – of kortweg MHD – betekent niet de datum waarop je etenswaren moet weggooien! Het is dus geen houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum, maar geeft simpelweg het tijdstip aan tot wanneer iets zijn bijzondere eigenschappen behoudt als het op de juiste manier wordt bewaard. Bijvoorbeeld de specifieke smaak, kleur of consistentie.

Als de houdbaarheidsdatum is overschreden, kan uw voedsel iets veranderen qua uiterlijk of smaak. Dit betekent echter niet dat het niet meer geschikt is voor consumptie. Als u uw voedsel op de juiste manier bewaart, kunt u van veel voedsel lang na de houdbaarheidsdatum genieten. Volgens de EU-wetgeving zijn wij als voedselproducenten verplicht om onze klanten te informeren over de minimale houdbaarheid door iets op de verpakking te printen. Veel consumenten hebben echter ten onrechte aangenomen dat een levensmiddel ‘vervaldatum’ heeft nadat de minimale houdbaarheidsdatum is verstreken – dat wil zeggen dat het niet langer eetbaar is.

 

Wat is de houdbaarheidsdatum?

In tegenstelling tot de houdbaarheidsdatum verwijst de houdbaarheidsdatum feitelijk naar de dag waarop u een levensmiddel had moeten consumeren. Het wordt gebruikt voor microbiologisch zeer bederfelijke producten zoals gehakt of vis, waarvan de consumptie na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum een ​​gezondheidsrisico kan opleveren.

 

Wanneer is voedsel bedorven?

Maar hoe weet je of een voedingsmiddel nog eetbaar is of niet, ongeacht de datum die op de verpakking staat? Heel eenvoudig: vertrouw op uw zintuigen! Bovenal is ons reukvermogen perfect om de toestand van ons voedsel te bepalen. Iedereen die ooit bedorven melk heeft geroken, weet door aan de melkfles te snuffelen of de inhoud nog drinkbaar is. Uit puur zelfbehoud heeft de evolutionaire biologie ons uitgerust met het vermogen om bedorven voedsel te herkennen: als iets onsmakelijk ruikt of niet ruikt zoals het zou moeten ruiken, blijven we er instinctief van weg.

De consistentie en kleur van een voedingsmiddel geven ook informatie over de eetbaarheid ervan. Als de ham een ​​groenige glans heeft, is hij niet meer eetbaar. Als er witte pluisjes op de jam ontstaan, is er sprake van schimmel. En als je rotte plekken op een appel ontdekt, moet je stoppen met het eten ervan. Aan de andere kant, als zijn huid er maar een beetje gerimpeld uitziet, is hij niet verwend. Alleen niet meer zo scherp. Het is echter nog steeds perfect voor een appeltaart of appelmoes.

We kunnen de meeste voedingsmiddelen die we regelmatig eten, daadwerkelijk beoordelen. We hebben zojuist geleerd meer op de MHD te vertrouwen dan op onze eigen zintuigen. Dit, gecombineerd met een verkeerd begrip van de term ‘ten minste houdbaar tot’ en een consumptiemaatschappij waarin alles in overvloed beschikbaar is, draagt ​​aanzienlijk bij aan de enorme hoeveelheid voedselverspilling, vooral in de westerse wereld.

 

Hoe blijven voedingsmiddelen zo lang mogelijk houdbaar?

De sleutel tot de houdbaarheid van voedsel ligt in de opslag ervan. Doe je dit goed, dan blijft je eten lang vers en voorkom je verspilling en onnodige voedselverspilling. Bovendien bespaar je geld op je portemonnee, want bij elk stuk fruit en elk stuk brood belandt er geld in de prullenbak. Hoe je welke voedingsmiddelen precies het beste kunt bewaren, kun je op internet uitgebreid onderzoeken. Hier volgen enkele vuistregels voor de belangrijkste basisvoedingsmiddelen:

- Bewaar lokale groenten en fruit op een koele en droge plaats

- Tropisch fruit hoort niet in de koelkast

- Brood is het langst houdbaar bij kamertemperatuur in een doos of zak

- Zuivelproducten, vleeswaren, vis en vlees moeten in de koelkast worden bewaard

- Eieren zijn ongekoeld ongeveer drie weken houdbaar. Je kunt ze daarna nog een tot twee weken in de koelkast bewaren

- Bewaar bloem en kruiden op een donkere en droge plaats

      Extra tip: Koop alleen zoveel als je daadwerkelijk kunt gebruiken. Dan hoef je niets weg te gooien omdat je het niet op tijd hebt kunnen opeten. Als je teveel in de koelkast hebt liggen, vries het overtollige dan tijdig in. Op deze manier zal het lang meegaan.

       

      Zo bewaar je buahfruit op de juiste manier

      U kunt onze gedroogde vruchten het beste op een donkere, droge plaats en op kamertemperatuur bewaren. Veel van de soorten blijven zo een jaar of langer knapperig en smaakvol. Om ze te bewaren , gebruikt u eenvoudigweg de verpakking voor de buah-vruchten: we hebben deze zo ontworpen dat deze het fruit beschermt tegen vocht en zonlicht. Als de vruchten worden blootgesteld aan vocht, worden ze zachter. Maar dat betekent niet dat ze verwend zijn! Als je een pakje buahfruit niet meteen gebruikt, bewaar de rest dan in een luchtdichte pot ! Als ze op de juiste manier worden bewaard, blijven onze buah-vruchten een gezonde traktatie, zelfs na de houdbaarheidsdatum!

      Volgende lezen

      Die 5 wichtigsten Nährstoffe für hormonelle Balance
      100% Qualität ist unser Anspruch.